13 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apă caldă, doar până în luna mai: Începe epoca boilerelor
Apă caldă, doar până în luna mai: Începe epoca boilerelor

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu a retras de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local proiectele de hotărâre prin care propunea renunţarea la încălzirea în sistem centralizat a gălăţenilor şi acordarea acestora de ajutoare financiare pentru a-şi cumpăra alte surse de încălzire a locuinţei. Decizia primarului a venit la intervenţia, în plenul CL, a  administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, care a propus o altă soluţie, ce va fi discutată şi adoptată sau nu de municipalitatea până cel târziu pe 12 aprilie. Este vorba despre o altă soluţie - asigurarea furnizării în sistem centralizat a agentului termic, prin preluarea de către Electrocentrale şi a distribuţiei căldurii (adică a activităţii Calorgal), caz în care reprezentantul CET susţine că preţul gigacaloriei ar scădea de la 198 lei/gigacalorie la 123 lei/gigacalorie, ceea ce ar conduce la o economie lunară la bugetul local de circa 34 de milioane de lei (contravaloarea subvenţiei plătită de municipalitate).  
„Popunerea noastră presupune menţinerea sistemului centralizat în funcţiune doar pe perioada sezonului rece şi constă în preluarea de societatea noastră a părţii de distribuţie. (...) Strategia noastră presupune reducerea preţului pe gigacalorie de la 198 lei la 123 de lei. Aceste reduceri vin din reducerea cheltuielilor cu forţa de muncă şi reducerea cheltuieilor cu reparaţiile şi cheltuieilie materiale. Judecata noastră a fost că putem prelua partea de distribuţie cu un număr mult mai mic de personal, faţă de ceea ce se foloseşte în momentul de faţă la distribuitor, considerând că şi nivelul cheltuielor de reparaţii poate fi mai mic decât ceea ce se înregistrează în acest moment. Acest lucru ar duce la un impact la bugetul local, faţă de 58 milioane cât a fost efortul municipalităţii anul trecut, după estimările nostre vom avea aici o reducere de 35 de milioane, deci impactul va fi pe la 23-24 de milioane”, a spus Sinan Mustafa în faţa aleşilor locali. În consecinţă, primarul Ionuţ Pucheanu le-a propus aleşilor să mai amâne cu 2 săptămâni luarea unei decizii, astfel încât şi Electrocentrale să aibă şansa de a prezenta, cu cifre, soluţia propusă, astfel încât să nu existe niciun dubiu privind preferinţa edilului pentru o anumită soluţie pe termoficare.
Pe de altă parte, indiferent dacă iarna viitoare municipalitatea va mai asigura sau nu furnizarea centralizată a agentului termic, un lucru este sigur: nu se va mai asigura şi furnizarea apei calde menajere. Motivul invocat de primarul Galaţiului: numărul mic de apartamente care au mai rămas în sistem centralizat, situaţie care generează costuri colosale din bugetul local, pentru acoperirea pierderilor din reţea.
În consecinţă, furnizarea apei calde menajere în sistem centralizat ar putea să nu mai fie reluată nici măcar în iarna 2017-2018, când încă mai există (slabe) şanse ca agentul termic să mai fie furnizat în sistem centralizat - o deciziei fermă în acest sens urmând să fie luată în şedinţa Consiliului Local Galaţi din 12 aprilie.  
"Apă caldă, cetăţenii noştri vor avea cel puţin o lună de zile, e aproape sigur, dacă nu sigur, în momentul de faţă, cu posibilitatea de a fi prelungită până la 30 mai livrarea de apă caldă, perioadă în care noi am socotit că, în două luni, un număr consistent de cetăţeni ar putea deveni independenţi din punctul acesta de vedere, adică perioada în care puteau veni, solicita suma care ar putea veni din partea Primăriei şi să îşi achiziţioneze sistemul care să le producă apa caldă”, a afirmat Pucheanu, la finalul şedinţei de CL. Acesta a adăugat că "în afară de perioada maximală de 31 mai, sunt slabe şanse să se mai furnizeze apă caldă în sistem centralizat, unde au mai rămas doar 18.000 de apartamente la care se mai furnizează apă caldă, pentru care numai pierderile pe care le suportăm de la bugetul local sunt de 2,5 milioane de lei lunar".


Articole înrudite