Luni, 2 decembrie, iubitorii de film documentar şi literatură sunt invitaţi la o proiecţie specială a filmului "Între revoluţii", în prezenţa Laviniei Branişte, autoarea scenariului. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, începând cu ora 18.00. Regizat de Vlad Petri, "Între revoluţii" a fost distins cu Premiul FIPRESCI în cadrul prestigioasei secţiuni Forum de la Berlinale 2023, fiind apreciat pentru abordarea sa inovatoare şi sensibilă a unor teme de actualitate istorică şi umană. Filmul explorează prietenia şi dorinţele a două femei din România şi Iran în contextul tulburărilor politice ale anilor ’70-’80, având la bază un scenariu original semnat de Lavinia Branişte.
Lavinia Branişte este una dintre cele mai apreciate voci ale literaturii contemporane româneşti, cu o carieră ce include romane, dramaturgie şi literatură pentru copii. A debutat cu poezie, însă şi-a câştigat notorietatea prin proza sa rafinată şi sensibilă. Absolventă a Facultăţii de Litere din Cluj-Napoca şi a unui masterat în traducerea textului literar la Universitatea Bucureşti, Lavinia Branişte s-a dedicat exclusiv scrisului din 2016. Romanele sale abordează teme contemporane, fiind traduse în mai multe limbi şi adaptate pe scene internaţionale. Autoare a romanelor "Interior zero" (2016), "Sonia ridică mâna" (2019) şi "Mă găseşti când vrei" (2021), Lavinia şi-a extins universul literar către cei mici, scriind poveşti precum "Rostogol merge acasă", "Rostogol păzeşte pepenii" şi "Rostogol şi vulcanii noroioşi". Cărţile sale pentru copii, pline de umor şi imaginaţie, au fost îndrăgite de cititorii tineri şi de părinţi deopotrivă. În calitate de dramaturg, Lavinia a colaborat pentru spectacole precum "Visând glasuri" (regia Nicoleta Lefter) şi "Exeunt" (regia Bobi Pricop). De asemenea, romanul său "Interior zero" a fost tradus în germană, spaniolă şi polonă, fiind adaptat pentru scenă în România şi Germania.
Filmul "Între revoluţii" este difuzat în cadrul KineDok, un proiect One World Romania. "Această proiecţie specială reprezintă o ocazie unică de a descoperi povestea din spatele filmului şi de a dialoga cu Lavinia Branişte despre procesul de creaţie al scenariului şi despre impactul cinematografiei asupra memoriei colective", transmite Simona Biriş, organizator KineDok la Galaţi. Intrarea la eveniment este gratuită.
Foto: voluntarii FILIT şi Carmen Florea - blog.carturesti.ro