Sărbătorile închinate ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos – Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti, reprezintă în fiecare an prilej de mare bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii de la Dunărea de Jos.
În acest an, când se împlinesc treizeci şi doi de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a fost organizat un amplu program pastoral-misionar, cultural-educaţional şi social-filantropic, care a continuat miercuri, 27 noiembrie, cu tradiţionala procesiune „Călători pe cărările sfinţilor”.
În cadrul acestei procesiuni, trei coloane de slujitori ai Sfintelor Altare, monahi şi monahii de la mănăstirile eparhiei, studenţi, elevi şi credincioşi au pornit în procesiune cu racla cu moaştele Sfinţilor Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei de la intersecţia străzii Domnească cu strada Gării, cu moaştele Sf. Ierarh Nicolae de la Aşezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi şi cu moaştele Sf. Ap. Andrei de la Capela „Sf. Ap. Andrei” a Seminarului Teologic din Galaţi.
Raclele cu sfintele moaşte au fost întâmpinate pe strada Domnească, la intersecţia cu strada Basarabiei, de către chiriahul Dunării de Jos împreună cu preoţi, elevi seminarişti, studenţi, copii şi credincioşi pelerini.
De aici, după o scurtă rugăciune de mulţumire, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, pelerinii au plecat în procesiune pe Calea Domnească către Catedrala arhiepiscopală.
Aici, a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, iar chiriarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, după care sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe un baldachin special amenajat în proximitatea sfântului locaş.
În continuare, monahii şi monahiile, precum şi clerici şi credincioşi din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila, au rămas până târziu în noapte la slujba Privegherii şi apoi la Sfânta Liturghie de noapte săvârşite de chiriarhul locului.
În tot acest timp de rugăciune, foarte mulţi credincioşi s-au închinat şi au sărutat cu mare evlavie şi smerenie moaştele sfinţilor care binecuvintează în aceste zile cetatea Galaţiului, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Galerie de imagini, mai jos! ↓
Programul complet al manifestărilor spirituale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în 2024 cu prilejul sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul municipiului Galaţi, este disponibil în articolul "Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei 2024, la Galaţi! Credincioşii sunt aşteptaţi 4 zile să se închine la Sfintele Moaşte (PROGRAM)"!
Articole similare:
VIDEO: Peste o mie de gălăţeni, în Procesiunea cu racla Sfintelor Moaşte