Existenţa unui aparat de performanţă pentru investigaţiile neinvazive - este vorba de un aparat de rezonanţă magnetică, sau RMN - a fost mereu o dorinţă a cadrelor medicale ale Spitalului de Urgenţă. Pe 15 decembrie, cu ajutorul unui program european accesat de către Consiliul Judeţului Galaţi, Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă a primit un astfel de aparat. De atunci au trecut două luni şi jumătate dar ...surpriză. Aparatul care a costat în jur de 1 milion de euro zace degeaba. În schimb, consuma curent, heliu ori freon, dar nu a investigat niciun pacient. Şi totul va fi plătit de Spitalul de Urgenţă, care a explicat de ce nu utilizează aparatul. Nu e rea voinţă. Există şi medici specializaţi. Problema este că RMN-ul din Ambulatoriul Spitalului de Urgenţă nu funcţionează deoarece asistentele care ar trebui să îl manipuleze nu ştiu destul de multă engleză pentru a participa singure la training. Cel puţin asta a fost explicaţia oficială a conducerii spitalului, care a precizat că le va aduce până la urmă asistentelor un translator, să le ajute. Întrebarea este de ce de abia acum, când se ştia de luni bune că un astfel de aparat va intra în structura spitalului.
„Avem medici specializaţi care au fost instruiţi. Este vorba de utilizarea unui aparat unde un pacient poate fi investigat şi două ore. Trebuie să îi dăm un diagnostic exact. Aici avem o mare problemă. Trainingurile se ţin în limba engleză şi nu putem cere personalului medical să ştie limba engleză la perfecţie. De aceea, la instruirea care va începe la 1 martie se va asigura un translator care ştie foarte bine limba engleză, mă refer la termenii tehnici”, a precizat dr. Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.
Deşi nu este utilizabil, aparatul consumă energie, freon şi heliu. Numai un schimb de heliu pe an costă 100.000 lei. Într-un caz similar, la un alt spital gălăţean, cel de Urgenţă pentru Copii, un aparat achiziţionat la fel a funcţionat din prima clipă deoarece personalul a fost specializat în timp util.
„Mai există un astfel de aparat la Spitalul de Copii. Aici, acesta este folosit fără probleme, este utilizabil. Din discuţiile purtate la Spitalul de Copii am înţeles că acolo instruirea personalului s-a făcut înainte de punerea în funcţiune a aparatului. Aşa că acesta a putut fi utilizat imediat”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Din păcate, la Spitalul de Urgenţă va mai trece încă o lună sau mai mult până ce RMN-ul va putea fi folosit la investigarea pacienţilor. Oficialii spitalului ne liniştesc. Investigaţiile cu RMN-ul nu reprezintă investigaţii de urgenţă. Acest aparat se foloseşte doar după ce au fost deja utilizate celelalte mijloace obişnuite de investigare.