Brăhăşeştiul este una dintre cele mai ciudate localităţi, unde locuinţele sunt construite în mare parte în albia unui pârâu, în Valea Boului, fără a se respecta zona de protectie de 15m şi fără autorizaţii. Există şi vile construite „pe pârâu” cu autorizaţii şi se pare că acestea au fost eliberate fără a se cunoaşte exact locul unde este amplasată locuinţa. Cei mai mulţi dintre localnicii satului Toflea, cel mai expus la inundaţii, pe lângă faptul că nu au autorizaţii pentru locuinţe, nu au nici asigurare obligatorie şi trăiesc cu speranţa că apa nu le va lua vila cu două sau trei etaje. Inundaţiile bat la uşă iar primarul interimar al comunei Brăhăşeşti, Dumitru Groza, se simte legat de mâini: „Până acum am reuşit să facem faţă zăpezilor care au căzut. Am stat zi şi noapte pe buldozer, s-a reuşit să se circule, să se intervină cu ambulanţele de câte ori a fost nevoie, dar cu inundaţiile nu ştim cum o vom scoate la capăt. Cele mai multe case construite pe Valea Boului sunt fără autorizaţii, iar cele care au autorizaţii... acestea au fost eliberate din birou, fără a se merge pe teren. Casele sunt construite unele în altele, zăpada cade de pe casele de trei etaje pe cele doar cu parter, acestea încep să scârţâie... Nu avem cum să intervenim pentru că nu e loc nici măcar pentru o cărare. În curând se vor topi zăpezile, va veni apa mare, va inunda iar gospodăriile şi noi nu avem cum să intervenim. Chiar suntem lipsiţi de orice posibilităţi. Ceea ce putem face este să luăm zăpada de pe marginea şoselei şi să o cărăm, ca măcar aceasta să nu se mai topeasca şi să provoace pagube”.
Pentru prevenirea inundaţiilor, în anii anteriori a existat chiar un proiect privind regularizarea albiei pârâului care traversează localitatea, însă acesta nu s-a materializat deoarece era necesar a fi demolate zeci de clădiri, locuinţe permanente.
„Daca s-ar fi putut regulariza albia pârâului nu ar mai fi existat probleme, însă nu s-a putut deoarece sunt zeci de case construite pe albie, iar noi nu avem fonduri pentru a-i despăgubi pe cei cărora le erau demolate locuinţele. În această situaţie, cei ce şi-au ridicat casele acolo să suporte consecinţele, căci oricine ar dori să intervină nu are cum”, ne-a mai spus Dumitru Groza.
Orice încălzire bruscă pune în pericol, pentru a „n”-a oară, zeci de locuinţe construite fără a se respecta niciun fel de regulă. O vină pentru această situaţie şi pentru suferinţa sutelor de săteni o au şi cei care la data construirii locuinţelor nu au luat măsuri pentru împiedicarea acestui fenomen, al construirii în albia apei curgătoare, dar mai ales cei care au eliberat autorizaţii de construcţie pe zona protejată a unei ape curgătoare. Cert este că în această perioadă zeci de locuinţe sunt în pericol de a fi năpădite de apele tulburi venite pe... pârâul „loc de casă”.
80 de gospodării din Þepu sunt predispuse la inundaţii iar două acoperişuri s-au dărâmat
Comuna Þepu a fost una dintre localităţile greu încercate de ninsorile sfârşitului de iarnă şi cu toate că au fost făcute demersuri pentru preîntâmpinarea problemelor generate de căderile masive de zăpadă, în aceste zile două dintre locuinţele din Þepu au căzut pradă nămeţilor, acoperişurile cedând sub greutatea stratului gros de zăpadă. Una dintre case va fi mai uşor reabilitată, având în vedere faptul că a avut asigurare care acoperă şi riscul provocat de nămeţi, cealaltă însă poate fi reparată doar cu sprijinul autorităţilor locale şi al sătenilor, deoarece nu a fost asigurată.
„Acoperişul a două case s-a dărâmat din cauza greutăţii zăpezii de pe acoperiş, însă una a fost asigurată, iar cealaltă o vom repara cu sprijinul comunităţii, nu putem lăsa oamenii sa sufere fără acoperiş deasupra capului”, ne-a informat Daniel Þuchel, primarul comunei Þepu.
Riscurile generate de căderile masive de zăpadă nu se opresc aici: 80 de locuinţe din Þepu sunt în pericol de a fi inundate, în situaţia în care temperaturile vor creşte brusc şi pârâurile ce traversează comuna nu vor putea prelua întreaga cantitate de apă provenită din topirea nămeţilor. Ce măsuri se întreprind pentru prevenirea pagubelor ne spune tot Daniel Þuchel: „Avem experienţa a două inundaţii, din 2005 şi 2007, şi ca atare ne-am pregătit temeinic. În primul rând am curăţat albiile pâraielor de vegetaţie, pentru ca apa să se scurgă fără probleme, au fost curăţate podurile şi podeţele, am lărgit albia majoră a râului şi nu am mai dat voie încă din toamnă să se mai facă şure de paie şi căpiţe de coceni în apropierea apelor, astfel încât o eventuală viitură să curgă fără a antrena materie vegetală care poate forma dopuri, principalele vinovate de acumularea de apă într-un singur loc. Am desfiinţat toate gardurile ridicate pe margine albiei râului, interzicându-le sătenilor să ridice noi garduri, care de asemenea pot împiedica apa să curgă în cantitate mare. În principiu suntem pregătiţi, cu arma la picior ca de fiecare dată, şi aşteptăm să vedem ce ne rezervă ziua de mâine.” În condiţiile în care se cunoaşte faptul că există 80 de gospodării predispuse la inundaţii, cu toate măsurile luate de prevenire, sătenii ar trebui să ia şi ei măsuri suplimentare prin asigurarea locuinţelor şi îndepărtarea depozitelor de zăpadă.
Autorităţile tecucene încearcă să prevină eventualele inundaţii
Temperaturile de peste zi la Tecuci ajung să depăşească 3-4 grade Celsius, ceea ce face ca munţii cenuşii de zăpadă să se topească încet dar sigur. Pe de o parte situaţie este benefică deoarece va fi o cantitate mai mică de zăpadă de cărat şi oraşul va scăpa mai repede de povara zăpezii, eliberându-se în acest mod şi un număr mai mare de locuri de parcare, ocupate abuziv de nămeţi, dar există şi o altă latură, mai puţin plăcută, foarte îngrijorătoare, aceea a inundaţiilor care pândesc locuinţele tecucenilor. Pentru moment nu există niciun risc de inundaţii deoarece, deşi temperaturile pe perioada zilei sunt pozitive, pe timp de noapte acestea scad foarte mult, ceea ce nu permite dezgheţul continuu. Cu toate acestea, la ora actuală se iau primele măsuri privind preîntâmpinarea unei eventuale inundaţii, efectuându-se o serie de activităţi menite să prevină acumulare de cantităţi mari de apă în zonele predispuse la acest risc. Primarul municipiului Tecuci, Eduard Finkelstain a precizat: „Căderile de zăpadă din această iarnă au fost deosebit de mari, iar acest lucru ne poate duce cu gândul la eventuale inundaţii, în condiţiile în care temperturile atmosferice vor creşte brusc. Având experienţa anilor trecuţi în ceea ce priveşte inundaţiile, acţionăm în zonele cu risc ridicat de acumulare a apei, iar în acest sens îndepărtăm zăpada din zonele predispuse, curăţăm zonele respective, astfel încât apele să curgă fără probleme şi să nu existe blocaje care pot duce la acumulări masive de apă”.
În momentul de faţă se acţionează la îndepărtarea depozitelor de zăpadă din imediata apropiere a albiei Pârâului Tecucel, a Pârâului Bârlad, strada Eminescu, zona Spitalului, Zona Industrială, locuri mai joase, unde riscul acumulării de apă este mai mare.