Parchetul European (EPPO) condus de procurorul-şef european Laura Codruţa Kövesi a efectuat, joi, patru percheziţii în judeţul Galaţi, în cadrul unei anchete privind o fraudă în valoare de 850 000 de euro care implică un proiect de modernizare a sistemelor de irigaţii, finanţat de UE.
În discuţie este o cooperativă agricolă care a obţinut finanţare pentru un proiect de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 850.000 de euro (4,3 milioane de lei). Unul dintre suspecţi este preşedintele „de facto” şi principalul factor de decizie al cooperativei, în timp ce celălalt este preşedintele statutar.
Potrivit anchetei, pentru a induce în eroare Agenţia Română pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), aceştia au prezentat documente false care atestă că cooperativa avea consiliu de administraţie şi ar fi ţinut adunarea generală pentru aprobarea cererii de sprijin financiar, precum şi condiţiile şi parametrii tehnici ai proiectului.
Din probele strânse reiese însă că cooperativa nu a existat legal şi nici nu a avut consiliu de administraţie şi nu a organizat o adunare generală pentru aprobarea cererii de fonduri.
În plus, potrivit anchetei, a fost manipulată procedura de achiziţie publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectul, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deţinută de unul dintre suspecţi, în timp ce era administrată oficial de soţia acestuia.
În cadrul percheziţiilor, persoanele cercetate au fost aduse la Parchetul General Iaşi pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi. Doi suspecţi au fost puşi sub control judiciar timp de şaizeci de zile, cu interdicţia de a contacta alte părţi din proces, precum şi prezentarea periodică obligatorie la sediul de poliţie a locului de reşedinţă.
Unul dintre suspecţi este deja urmărit în instanţă pentru fraudă de subvenţii care implică alte două proiecte de sisteme de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro.
Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE şi orice cheltuieli judiciare, EPPO a îngheţat şi conturile bancare deţinute de suspecţi.
Această investigaţie a mobilizat mai mulţi poliţişti din structura de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi şi a Grupării de Jandarmi Mobilă ”Alexandru cel Bun” Bacău.
Toate persoanele vizate sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăţiei în instanţele judecătoreşti române competente.
Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.