Ca urmare a evoluţiei focarelor de febră aftoasă din Ungaria şi Slovacia şi a riscurilor crescute generate de această situaţie, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat un nou Plan de măsuri pentru completarea acţiunilor de prevenire a apariţiei şi evoluţiei febrei aftoase în judeţul nostru.
Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite în luna martie şi au rolul de a proteja efectivele de animale, siguranţa alimentară şi economia locală.
Foto: Facebook - Andreea Anamaria Naggar
Printre măsurile suplimentare adoptate se numără:
• Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Galaţi:
- va asigura resursa permanentă de personal medical veterinar specializat şi competent în scopul intervenţiei rapide în situaţiile semnalate de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Poliţia Locală Galaţi şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi;
- va efectua inspecţii şi va recolteaza probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploataţiilor de biungulate, acolo unde se impune;
- va verifica acţiunile de dezinfecţie efectuate în exploataţiile de biungulate, precum şi a mijloacelor de transport care intră şi ies din exploataţie.
• Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Poliţia Locală:
- intensificarea acţiunilor de patrulare în scopul identificării tuturor transporturilor care nu respectă restricţiile şi informarea D.S.V.S.A. Galaţi în legătură cu toate transporturile ilegale identificate;
- în funcţie de competenţe, reţin toate transporturile mai sus menţionate până la sosirea, în maxim 30 minute, a medicului veterinar desemnat de către D.S.V.S.A. Galaţi, chiar dacă sunt sau nu însoţite de documente de transport;
- asigură şi menţine ordinea publică pe timpul efectuării activităţilor sanitar-veterinare în conformitate cu legislaţia în vigoare.
• Operatorii din cadrul exploataţiilor de biungulate:
- supraveghează animalele şi anunţă orice supiciune de boală în cel mai scurt timp medicului veterinar şi D.S.V.S.A. Galaţi;
- asigură efectuarea dezinfecţiilor din cadrul exploataţiei, precum şi a oricăror mijloace de transport care intră şi ies din exploataţie.
Instituţiile judeţene cu atribuţii în domeniu (D.S.V.S.A., Poliţia de Frontieră, Poliţia, Jandarmeria, Poliţia Locală) vor colabora îndeaproape pentru aplicarea acestor măsuri, iar autorităţile sanitar-veterinare vor interveni prompt în toate cazurile de nerespectare a normelor.
Foto: Facebook - Andreea Anamaria Naggar
Toate aceste acţiuni vor rămâne în vigoare până la ridicarea oficială a restricţiilor impuse de autorităţile europene şi naţionale.
„În luna martie am adoptat un plan de măsuri pentru a preveni apariţia febrei aftoase, o ameninţare gravă pentru fermieri şi economia locală. Pentru a întări aceste măsuri, am aprobat un nou plan, care vine cu măsuri suplimentare menite să protejeze sectorul zootehnic din judeţul Galaţi. Febra aftoasă este o boală extrem de contagioasă, cu un impact potenţial devastator asupra efectivelor de animale, asupra activităţii fermierilor şi a pieţei produselor de origine animală. În faţa unei asemenea ameninţări, fac un apel către toţi fermierii, transportatorii de animale şi operatorii economici din domeniul zootehnic: respectaţi cu stricteţe regulile sanitar-veterinare şi măsurile impuse de autorităţi!”, a declarat prefectul Andreea Anamaria Naggar (foto), preşedinta Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.
Menţionăm că până acum nu a fost raportat niciun caz de febră aftoasă în România, măsurile adoptate având rol de prevenţie, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului - judeţul Galaţi.
Foto deschidere: Facebook - Instituţia Prefectului - judeţul Galaţi
Articole similare: Ungaria apelează la armată pentru a combate epidemia de febră aftoasă