În contextul Planului Uniunii Europene pentru creşterea capacităţilor militare, la întâlnirea cu reprezentanţii industriei naţionale de apărare, organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, la începutul lunii aprilie 2025, Gheorghe Savu, directorul Damen Naval România, a anunţat că şase fregate vor fi proiectate pentru forţele navale belgiene şi olandeze şi produse la Şantierul Naval Damen Galaţi începând cu vara lui 2025 şi cu livrare planificată pentru 2028-2032.
Construcţia navelor se face în cadrul unui program comun la care ar putea adera şi România prin folosirea instrumentului financiar Security Action for Europe (SAFE), pus la dispoziţie de Comisia Europeană.
”Am subliniat imperativul că tot ce poate fi construit în România să fie construit în România, asigurând astfel transfer de tehnologie şi know-how, securitatea locurilor de muncă în ţară şi dezvoltarea industriei navale militare naţionale. Am subliniat importanţa producţiei în ţară inclusiv din perspectiva sprijinului necesar ciclului de viaţă al navelor militare, un element extrem de important pentru Forţele Navale Române în contextul geostrategic al Regiunii Extinse a Mării Negre. Am prezentat programul comun Ţările de Jos - Belgia, care prevede construirea a 6 fregate pentru Forţele Navale Olandeze şi Belgiene. Cele 6 fregate sunt proiectate şi produse la Galaţi începând cu vara acestui an, iar livrarea este planificată pentru 2028-2032. Acesta este un program european la care România poate adera încă din acest an utilizând instrumentul financiar SAFE. În acest mod, Forţele Navale Române ar putea dispune de fregate moderne, echipate cu sisteme de armament şi de conducere a luptei occidentale. Construcţia în ţară ar contribui semnificativ la dezvoltarea industriei navale militare româneşti şi ar asigura securitatea mentenanţei şi sprijinului logistic pentru toata durata de viaţă a navelor”, a subliniat Gheorghe Savu.
La întâlnirea a cărui subiect a fost Racordarea României la Planul UE pentru Creşterea Capacităţilor Militare - Readiness 2030, Gheorghe Savu, în calitate de reprezentant al clusterului Damen, a subliniat necesitatea implicării industriei naţionale de apărare în toate programele de înzestrare ale Armatei României şi a prezentat clusterul naval înfiinţat de compania Damen în Galaţi, care, prin Marine Engineering Galati (MEGA) şi Şantierul Naval Damen Galaţi, poate proiecta şi construi în România orice navă de suprafaţă de care Forţele Navale ale României ar putea avea nevoie.