26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scandalul drumurilor blocate atât de căderile masive de zăpadă, cât şi de luptele politice duse pe mai multe planuri se află la început.
Reprezentanţii USL au acuzat iniţial că slaba intervenţie în deszăpezire a drumarilor s-ar fi datorat absenţei preşedintelui CJ, Eugen Chebac, pentru ca ulterior Claudiu Brânzan, purtătorul de cuvânt al PSD, să îi atribuie o parte însemnată din vină şi prefectului Paul Florea, care nu a reuşit să coordoneze eficient intervenţiile.
Directorul direcţiei de Drumuri şi Poduri din subordinea CJ, Luciano Tudor, a ţinut în debutul weekend-ului să susţină că drumarii pe care îi conduce au acţionat încă de la primele căderi de zăpadă, dar succedarea mai multor valuri de coduri de vreme rea, atât portocalii cât şi galbene, i-au adus în situaţia ca localităţi pe care le deblocaseră cu o zi în urmă să fie acoperite din nou de nămeţi în numai 24 de ore. Judeţul se confruntă cu circa 7 astfel de puncte nevralgice. Luciano a reclamat absenţa fondurilor pentru a închiria utilaje de la firme private, precum şi preţul mic prevăzut în contractul pe care l-a încheiat cu CJ-ul, ceea ce aduce refuzul firmelor mari. Însă a recunoscut faptul că nu a fost capabil să prezinte toate documentele justificative funcţionarilor CJ-ului, pentru a putea justifica cerea suplimentării de fonduri. Cu toate acestea, drumarii au primit sume suplimentare pentru a putea interveni. Luciano Tudor a respins acuzaţiile că ar fi umflat facturile, precizând că „lucrăm conform contractului cu CJ, la preţurile stabilite de CJ”; în plus, „activitatea nu s-a oprit nici un moment din cauza unor lipsuri de bani sau carburant”.
Directorul drumarilor a prezentat presei o listă cu cinci firme private mici de la care au închiriat utilaje necesare deszăpezirii, omiţând să menţioneze două dintre acestea: SC. OMIDUÞA SA, din Gohor şi DICARO SRL din Tecuci. Ultima firmă pe care a uitat să o anunţe presei aparţine naşei lui Luciano, cu care drumarii au contract de la venirea actualului director la conducere. 
Luciano a menţionat că drumarii au acţionat privind deszăpezirea pentru cazurile în care era nevoie de intervenţia celor de la SMURD în procente pe care le-a menţionat în genul lui Pristanda, începând cu 90% din drumurile judeţului, pentru ca apoi să treacă la 75-80%. În plus, Luciano a menţionat că „nu am avut oameni îngheţaţi şi decedaţi” în judeţ din cauza drumurilor înzăpezite. În timpul conferinţei pe care o susţinea vineri în jurul prânzului, un comunicat al ISU oferea date îngrijorătoare, printre care era menţionat şi un mijloc de transport blocat, ce transporta 25 de copii. Iar în perioada de vârf, într-una din discuţiile telefonice purtate cu prefectul, acesta ne declara că autorităţile căutau soluţii pentru ca familia unui decedat să se poată deplasa pentru a-şi îngropa mortul.

Galaţiul, defavorizat în alocarea sumelor pentru deszăpezire

Drumarul şef a ţinut să puncteze faptul că judeţul nostru s-a confruntat cu căderi de zăpadă similare judeţelor învecinate, Brăila, Vrancea şi Buzău, şi cu toate acestea, deşi suprafaţa judeţului nostru este mai mare, i-au fost alocate sume mult mai reduse pentru deszăpezire comparativ cu alte judeţe. Tudor Luciano a precizat: „Brăila are alocate 25 de miliarde de lei vechi pentru deszăpezire şi are drumuri mai puţine, în timp ce Galaţiul are alocate doar 11 miliarde de lei – o sumă foarte modestă.” Astefel justifică conducerea drumarilor adresele trimise la prefectură, ISU şi poliţie în care se plângeau că nu le-a fost decontată integral suma prevăzută în factura aferentă lunii ianuarie, asupra căreia există suspiciuni. „Noi am făcut aceste adrese, pentru că nu ni s-au decontat toţi banii pe ianuarie, când am avut un consum mai mare. Există riscul să rămânem fără fonduri. Era normal să atenţionăm autorităţile” s-a justificat Luciano Tudor.

Din tranşeele presiunilor

Din alte surse, însă, am aflat că drumarilor li s-ar fi cerut să nu intervină de la primele căderi de zăpadă, pentru ca astfel să fie forţată mâna CJ-ului care nu achitase costurile integrale ale facturii aferente lunii ianuarie, din cauza unor suspiciuni privind unele cheltuieli. Tocmai de aceea, Luciano a declarat sus şi tare, cu tonalităţile unui sindicalist, că „nimeni de la CJ nu a fost dat afară” dacă a dorit să facă verificări ale activităţii de intervenţii, ori a documentelor de la Drumuri şi Poduri. Tot din alte surse însă, tot mai mulţi angajaţi din subordinea CJ recunosc că a devenit un obicei deja ca reprezentanţi USL din diferite poziţii politice, cu care intră în contact îi ameninţă că vor fi daţi afară imediat ce va veni USL la putere. Astfel, presiunile care se fac asupra angajaţilor de la nivelul judeţului au escaladat, aşa încât activitatea acestora se desfăşoară în condiţii de stres enorme.
Luciano Tudor a ţinut însă să puncteze că nu are nimic de reproşat cuiva de la nivelul judeţului, cu excepţia directorului de la direcţia tehnică, Petru Tudorache, tocmai cel care îl verifică direct pe drumarul şef, şi care poate aprecia atât numărul utilajelor cu care s-a intervenit, precum şi sumele ce trebuie decontate pentru lucrările executate.
Luciano Tudor a avertizat că direcţia pe care o conduce nu va suporta costurile pentru montarea GPS-urilor, pentru că nu le-ar fi cerut ei, deşi dacă li se va impune, le vor monta inclusiv la utilajele închiriate de la cele 7 firme private. Luciano s-a pierdut în cifre şi în privinţa numărului utilajelor cu care se acţionează, menţionând că ar dispune de 38, dintre care 11 ar fi cele închiriate, iar GPS-uri ar fi montate pe cele ale direcţiei, ce totalizează 25, deci vreo două au cam fost pierdute în hăţişul cifrelor. Directorul drumarilor a mai precizat că utilajele direcţiei nu ar fi vechi din anii ’50, ci cele mai vechi au fost fabricate în anii ’70 dar s-ar afla toate în stare de funcţionare.

PSD iese în apărarea drumarului şef

Unul dintre criticii conducerii de la Drumuri şi poduri în perioada deszăpezirii a fost prefectul, care s-a deplasat foarte mult pe teren în perioadele de vârf ale dezastrului alb.
Claudiu Brînzan, purtătorul de cuvânt PSD, a ieşit în apărarea drumarului şef, criticându-l concomitent pe prefect care ar fi lansat „critici gratuite şi nefondate aduse unor oameni care la ora respectivă se luptau cu nămeţii. Am înţeles că în cadrul unor întâlniri în perioada acestor zile dificile, a afirmat că a văzut drumari în judeţ care făceau grătare şi se odihneau în acest fel la marginea drumului. Dar l-aş invita pe domnul prefect să facă un grătar la minus 20 de grade şi la viteza vântului de 80 km/h”.
Şi liberalii au dezaprobat intervenţia în deszăpezire, vicepreşedinta CJ, Tania Bogdan, pronunţându-se asupra necesităţii unei dezbateri legate de această situaţie.

Articole înrudite