Salariile persoanelor care deţin diferite funcţii de conducere de la nivelul societăţilor locale au fost mărul discordiei la începutul şedinţei Consiliului Local care ar fi trebuit să aibă loc joi şi care nu s-a mai desfăşurat din cauza părăsirii şedinţei de către consilierii locali ai PDL, PNL şi PC, care s-au arătat nemulţumiţi de faptul că datele nu li s-au prezentat la timp sau că unele informaţii sunt incomplete. Boicotarea şedinţei de Consiliu Local, pe a cărei ordine de zi se afla votarea bugetelor aferente acestui an ale societăţilor aflate în ogradă municipalităţii, a stârnit nedumerirea, ba chiar nemulţumirea consilierilor social-democrati, care, prin vocea viceprimarului Ciumacenco, au propus ca aleşii municipali să aprobe salariile directorilor generali cât şi ale celorlaltor directori de la societăţile respective.
O fi bine să fii şef la Apaterm, bine plătit dar neprofitabil?
Dacă în cazul angajaţilor care lucrează în instituţiile statului sau în administraţia locală, cum ar fi Primăria Galaţi, salariile au fost reduse anul trecut cu 25%, nu acelaşi lucru a fost valabil în cazul societăţilor aflate în subordinea Consiliului Local, a căror conducere a fost desemnată pe baza algoritmului politic valabil la nivel local, şi anume alianţa PSD-PNL-PC. Salariile şefilor acestor societăţi pot fi considerate ca sfidătoare, frizând atât bunul simţ cât şi criza economică, şi asta mai ales în condiţiile în care noţiunile de reorganizare sau restructurare au lipsit total din vocabularul celor care ar fi trebuit să se ocupe cu supravegherea modului în care merg aceste societăţi. Şi aici ne referim, de exemplu, la Apaterm, societate care înregistrează pierderi de ani buni, dar unde nu s-a prezentat public vreun plan de eficientizare a activităţii societăţii. Şi asta în condiţiile în care viceprimarul Galaţiului, social-democratul Nicusor Ciumacenco, anunţa acum câteva luni că preţul gigacaloriei va fi majorat pentru a compensa într-o oarecare măsură pierderile înregistrate de societate. Scumpirea gigacaloriei a fost aprobată în Consiliul Local, aşa cum a spus vicele Ciumacenco, dar planul de eficientizare a activităţii societăţii a rămas la stadiul de vorbe, pentru că nimeni nu a mai scos niciun cuvânt, deşi Primăria Galaţi are un city manager, pe Florin Popa, care este responsabil de activitatea societăţilor aflate în subordinea Consiliului Local.
Directorii de la Apaterm au câştigat anul trecut mai mult decât primarul Dumitru Nicolae sau cei doi viceprimari. Astfel, directorul Apaterm, social-democratul George Cubasa, a câştigat anul trecut 65.688 de lei, mult mai puţin, însă, decât directorul de producţie, liberalul Mircea Ispas, care a avut un câştig net de 78.636 de lei. Apaterm se mai poate mândri şi cu alte posturi de directori extrem de bine plătiţi: director tehnic - salariu net în anul 2010 de 78.264 lei, director comercial - 74.868 lei, director economic - 78.264 de lei. Sume frumuşele au câştigat anul trecut şi alţi şefi de la Apaterm, cum ar fi: şeful departamentului manager proiect - 40.008 lei, şeful departamentului juridic şi IT - 52.416 lei, şeful serviciului sănătate şi securitate în muncă - 36.360 lei, şef serviciu inventariere suprafeţe radiante - 43.956 lei).
La Pieţe - salarii mari, dar măcar societatea merge bine
Schema cuprinzând funcţiile de conducere de la nivelul Societăţii Administratia Pieţelor Agroalimentare este mult mai puţin stufoasă, comparativ cu cea a Apaterm, dar este drept că şi activitatea societăţii a fost una profitabilă. Directorul Administratiei Pieţelor, Eugen Zaharia, desemnat de PSD să ocupe acest post, a câştigat anul trecut, din salariu, suma de 64.295 de lei, dar a fost întrecut la capitolul câştig de către directorul economic, social-democrata Viorica Sandu, care a câştigat 71.797 de lei, şi de către directorul comercial, Rodica Pârlog, soţia liberalului Vasile Pârlog, aceasta câştigând 71.797 de lei. Sorin Dănăilă, care a fost numit anul trecut director de program în urma înfiinţării postului respectiv la presiunea liberală, a câştigat 15.176 de lei, dar a fost numit aproape de sfârşitul anului, de aceea câştigul nu e unul consistent. Şeful serviciului comercial a câştigat anul trecut 30.025 de lei, şeful serviciului investiţii a câştigat din salariu 47.742 de lei, în timp ce şeful serviciului administrativ a câştigat anul trecut 39.644 de lei.
Cât se câştigă la celelalte societăţi
Vom prezenta în continuare sumele câştigate de şefii celorlaltor societăţi ale Primăriei, fără a mai face niciun comentariu pe marginea lor, pentru că nu ne-am propus altceva decât să dăm publicităţii aceste date, pe care le-am obţinut în exclusivitate şi cu mare greutate în cursul zilei de vineri. Ce spun aceste cifre, apreciaţi dumneavoastră.
Directorul general al Administratiei Zonei Libere, liberala Angela Ivan, a avut anul trecut un salariu anual net de 49.071 de lei, în timp ce directorul adjunct, social-democratul Claudiu Brânzan, a avut un salariu anual net de 58.856 de lei. Cel mai mare câştig anual net, şi anume de 61.428 de lei, l-a avut anul trecut directorul economic, în timp ce şeful serviciului tehnic a câştigat 50.870 de lei, şeful serviciului dezvoltare a câştigat 40.028 de lei iar şeful serviciului contractări a câştigat anul trecut, în total, suma de 38.787 de lei.
În ceea ce priveşte Apă Canal, societate condusă de Gelu Stan, la propunerea PSD, există 43 de posturi de conducere, din care 3 posturi de director. Directorul general Gelu Stan a câştigat anul trecut 46.937 de lei, în timp ce directorul tehnic şi de producţie, Niţă Podaru, a câştigat 73.726 de lei iar directorul economic a câştigat 73.983 de lei.
Eduard Grosu, desemnat de Partidul Conservator să ocupe funcţia de director general la Societatea Gospodărire Urbana SRL, născută din transformarea Serviciului Administrarea Domeniului Public, a avut un salariu net lunar anul trecut diferit de la lună la lună, fiind cuprins între 3.501 lei şi 5.094 de lei lunar.
Directorul Transurb, Genica Totolici, desemnată de Partidul Conservator pentru a ocupa această funcţie, a câştigat anul trecut 44.433 de lei, mult mai puţin decât directorul economic, Ion Grama, care a câştigat anul trecut, în total, suma de 63.473 dde lei
Se cere un fond de salarii mai mare pentru 2011
În mod paradoxal, se pare că salarizarea de anul trecut nu a fost considerată satisfăcătoare, aşa că în cazul fiecărei societăţi s-a solicitat o creştere cu 10-15 % a fondului de salarii, astfel încât salariile directorilor generali să crească, la fel ca şi salariile subaordonatilor lor care ocupă funcţii de conducere. Consilierul local PDL Viorel Trif s-a arătat nemulţumit de intenţia de majorare a fondului de salarii precum şi de intenţia de creştere a salariilor directorilor generali, acesta susţinând că aleşii locali PDL îşi vor menţine poziţia de a fi împotriva unor astfel de salarii. Rămâne de văzut ce efect va avea nemulţumirea pedeliştilor în condiţiile în care viceprimarul Ciumacenco şi consilierul local PSD Contantin Aurelian au încercat zadarnic acum ceva timp să iniţieze un proiect de hotărâre care prevedea scăderea salariilor directorilor generali adjuncţi, acest lucru stârnind nemulţumiri în rândul anumitor partide, care aveau oameni ce ocupau astfel de funcţii.