25 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii care vor opta exclusiv pentru pachetul de servicii medicale de bază vor avea acces la serviciile neacoperite prin acest pachet în regimul listelor de aşteptare. Este una din variantele analizate de CNAS, în contextul reformării Sănătăţii. Pachetul de bază ar putea fi definitivat până în martie 2012.
Concret, pacienţii care nu vor să plătească suplimentar peste costurile pachetului minimal de servicii medicale vor putea beneficia de asistenţă medicală – investigaţii, internare, tratament de specialitate, inclusiv chirurgical – dar în regimul coercitiv al unor liste de aşteptare, care în Marea Britanie duc perioada de aşteptare până la 18 luni. Pacienţii sunt prioritizaţi pe aceste liste în funcţie de ordinea programărilor, de gravitatea problemei medicale şi în funcţie de decompensarea bolii cronice de care suferă.
În contextul reformării Sănătăţii, CNAS mai analizează şi scenariul reorganizării CNAS în Case regionale, cu menţinerea unor Agenţii ale CNAS în fiecare reşedinţă de judeţ, în locul Caselor judeţene de Asigurări de Sănătate actuale.
Sistemul listelor de aşteptare funcţionează în Marea Britanie. Aici pacienţii care au nevoie de  internare şi tratament pentru o afecţiune pe care pachetul de bază nu o acoperă, intră pe o listă de aşteptare. Rezidenţii legali din Marea Britanie aşteaptă între 12 şi 18 luni pentru un serviciu neacoperit de pachetul minimal. Poate părea o perioadă lungă de timp, însă înainte de Guvernul Blair, pacienţii aşteptau peste 18 luni ca să se interneze şi să se trateze pentru o afecţiune neacoperită de pachetul de bază.
Miza reformei din Sănătate, discutată şi analizată de CNAS şi experţii Băncii Mondiale, şi, implicit, a discuţiei despre regimul listelor de aşteptare este configuraţia şi generozitatea pachetului de bază de servicii medicale.
Discuţia generează un scenariu probabil, în care pachetul minimal va fi într-atât de modest în ceea ce priveşte serviciile medicale asigurate, încât pacienţii vor fi nevoiţi să se asigure suplimentar, deci să plătească mai mult, customizat pe serviciile de care vor să beneficieze. În acest context ar avea sens obligativitatea tuturor să achite contribuţia la Sănătate. Rămâne de văzut care va fi preţul şi ce servicii medicale va acoperi pachetul de bază, care vrea, cel puţin declarativ, să pună ordine în sistemul de Sănătate din România.


Articole înrudite