28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aflat în al doilea an de derulare, proiectul Ldv “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”, în care Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism “Dumitru Moţoc” Galaţi este partener, alături de alte 13 ţări europene, a inclus în perioada 28 noiembrie-2 decembrie o mobilitate constituită din 10 elevi şi 3 profesori de la Liceul “Sveti Sveti Kiril  Methodi” din oraşul Momchilgrad, Bulgaria. Aceştia au avut prilejul să ne cunoască ţara, oraşul şi să desfăşoare activitaţi practice în atelierul şcolii gălăţene. Directorul şcolii gazdă, prof. Anca Diculescu, coordonatorul local prof. Lidia Ilia şi profesorii implicaţi în acest proiect - Carmen Balaban, Cătălina Onose, Nina Mihai, Corina Gavrilă, Cristina Ciurea şi Iulian Grigoraş - alături de elevi au fost gazde primitoare oferind musafirilor un bogat program care a inclus: prezentări power-point ale ţării, oraşului, şcolii, lecţii de limba română, vizite la  restaurantele în care elevii gălaţeni îşi deşfăşoară practica, la Centrul de cercetări piscicole al Universităţii “Dunărea de Jos”, dar şi un tur al oraşului Tulcea, cunoaşterea cetăţii istorice Enisala, o degustare de vinuri în regiune, vizitarea muzeului “Delta Dunării“, precum şi două seri în care au simţit ce înseamnă să petreci de “Sărbătorile Galaţiului”. Cu siguranţă, cea mai “gustoasă” zi a fost cea în care elevii bulgari şi cei români au lucrat împreună, organizând o adevărată întrecere în bucătărie, pregătind preparate culinare tradiţionale în cele două ţări. Produsul final a fost o expoziţie culinară din care nu au lipsit supa rece de castraveţi, salata bulgărească, musacaua, plăcinta de dovleac (oaspeţii), tochitura moldovenească, ştiuca umplută cu cartofi, ciuperci sau legume, poale în brâu şi cozonac (gazdele). De asemenea, elevii bulgari au făcut o inspirată prezentare power-point, însoţită de un mic concurs despre bucatăria tradiţională, moment ce a culminat cu un dans tradiţional bulgăresc, pe care elevii români l-au învăţat rapid, mai ales că, aşa cum au remarcat toţi cei prezenţi, era foarte apropiat de hora românească. În ultima zi a schimbului de experienţă, oaspeţii bulgari s-au bucurat de o vizită în capitala României şi au cunoscut obiective turistice importante din Bucureşti. Pe tot parcursul celor cinci zile, elevii bulgari s-au remarcat prin seriozitate, dorinţă de cunoaştere, discipină, modestie, respect şi pasiune pentru meseria pe care o învaţă. Ca de obicei, cu ocazia acestor întâlniri, se dezvoltă prietenii, se acumulează experienţă, se preconizează viitoare proiecte şi activităţi. În primăvara anului 2012, un grup de cinci elevi şi un cadru didactic de la Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism “Dumitru Moţoc” va continua experienţa comună cu colegii bulgari, de data aceasta pe teritoriul ţării vecine.


Articole înrudite