Peste 1300 de pompieri, militari şi jandarmi acţionau joi, 26 septembrie 2024, cu 200 de utilaje pentru curăţarea gospodăriilor inundate, a străzilor şi uliţelor, precum şi la strângerea deşeurilor, la Pechea, Costache Negri, Cuza Vodă şi Cudalbi. "Cei mai mulţi sunt, în acest moment, la Pechea, respectiv 377 de salvatori. Se munceşte intens pentru a-i ajuta pe oamenii loviţi de puhoaiele de apă. Li se alătură numeroşi voluntari, veniţi din toată ţara să ofere ajutor. De asemenea, în acest moment, sunt distribuite 327 de module dormitor, încălzite electric, în cele mai afectate zone de inundaţii. Alte 73 urmează să fie asamblate şi duse în comunele în care este nevoie. De la rezervele statului, s-au distribuit 214 tone de alimente, 210.000 de litri de apă şi 5.800 de kituri de cazarmament (paturi, saltele, pături, saci de dormit, perne, feţe de pernă şi cearşafuri). Deja s-a făcut solicitare pentru încă 100.000 de litri de apă, primele tiruri urmând să ajungă în această seară. În plus, numeroase persoane şi firme binevoitoare au venit să ajute la scoaterea nămolului din case, să doneze diverse produse, haine, încălţăminte sau chiar să gătească la faţa locului pentru cei care au rămas fără agoniseala de-o viaţă în doar câteva clipe", informa joi Consiliul Judeţean Galaţi.
Reamintim că pentru toţi cei afectaţi de viiturile puternice care au lovit judeţul Galaţi, Guvernul a alocat până acum câte 25.000 de lei pentru fiecare familie, astfel: 10.000 de lei ca prim ajutor de urgenţă şi un voucher de 15.000 de lei pentru procurarea de electrocasnice, mobilier şi combustibil pentru încălzirea pe timpul iernii. "Până în acest moment, aproximativ 4300 de familii au primit prima tranşă de 10.000 de lei, fiind deja înregistrate peste 5.000 de solicitări (încă mai sunt primării care trebuie să trimită date). Voucherul de 15.000 de lei se va distribui prin Poşta Română în cel mai scurt timp", precizează Consiliul Judeţean Galaţi.
În ceea ce priveşte evaluarea pagubelor, Consiliul Judeţean Galaţi menţionează că fonduri în valoare de peste 62 de milioane de lei au fost deja alocate pentru refacerea celor 77,6 km de drumuri judeţene afectate de inundaţii, inclusiv a podurilor şi podeţelor. În acest moment, se lucrează la identificarea soluţiilor tehnice, astfel încât, de săptămâna viitoare, să înceapă efectiv lucrările. "În cel mai scurt timp, vor fi finalizate şi evaluările gospodăriilor afectate, ale agenţilor economici, precum şi ale terenurilor agricole inundate, astfel încât, după centralizarea tuturor datelor, toţi cei afectaţi să fie despăgubiţi", potrivit Consiliului Judeţean Galaţi. Sursa foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos