28 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pe 10 decembrie va loc o eclipsă totală de Lună, care va fi vizibilă doar parţial din România. Această eclipsă mai poate fi observată din nord-estul Americii de Nord, Oceanul Pacific, Australia, Asia, estul Africii şi estul, centrul şi nordul Europei.
Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va pune la dispoziţia publicului o serie de instrumente optice pentru observarea acestui eveniment astronomic.
Eclipsa va avea loc în următoarele momente (ora oficială de iarnă a României):
- Intrarea Lunii în penumbră - 13h 33m 32s
- Începutul eclipsei parţiale - 14h 45m 42s
- Începutul eclipsei totale - 16h 06m 16s
- Faza maximă - 16h 32m 56s
- Sfârşitul eclipsei totale - 16h 57m 24s
- Sfârşitul eclipsei parţiale - 18h 17m 58s
- Ieşirea Lunii din penumbră - 19h 30m 00s
Din nefericire în seara zilei de 10 decembrie, în România, Luna va răsări începând cu ora 16 şi 23 de minute, moment în care astrul nopţii se va găsi deja de mult timp în conul de umbră al Pământului, iar din aceste motive vom putea observa la Galaţi doar sfârşitul acestei eclipse.
La Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi publicul este invitat să urmărească acest fenomen începând cu ora 16.00, până la ora 21.00. Preţul de intrare la Observator va fi de 3 lei/persoană.
„După sfârşitul eclipsei totale de Lună, publicul vizitator va mai putea observa şi alte corpuri cereşti specifice cerului de iarnă, cum ar fi: roiul de stele deschis Pleiadele sau roiul de stele dublu din Perseu. În acelaşi timp va mai putea fi admirată cu ajutorul telescoapelor şi planeta Jupiter, împreună cu cei 4 sateliţi galileeni, dar şi cele mai strălucitoare stele ce pot fi observate în această perioadă,” a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.


Articole înrudite