Tot mai multe conferinţe, proiecte şi activităţi care au drept scop salvarea naturii, a mediului înconjurător sunt desfăşurate de astfel de organizaţii din întreaga ţară. Una dintre ele a avut loc zilele acestea şi viza importanţa reciclării deşeurilor menajere. La fiecare seminar sunt oferite informaţii - deja ştiute de cei prezenţi - cu privire la modul în care pot recicla, salva copacii, apele şi aşa mai departe. Toţi cei care vorbesc şi sfătuiesc auditoriul sunt foarte convinşi de vorbele pe care le rostesc. Dar, mă gândesc, se schimbă ceva odată cu finalizarea acestor activităţi? Da, ei închid proiectul, ajung la concluzia că totul a fost un succes şi sunt împăcaţi că au contribuit la salvarea naturii. De asemenea, cei 50, 100 sau 200 de oameni care au participat vor şti ce trebuie să facă, asta dacă nu aveau deja o educaţie în acest sens (deşi sunt convisă că o aveau, deoarece exact aceste persoane participă la sesiunile de informare). Dar ce ne facem cu ceilalţi români, cei care nu au fost instruiţi?
Chiar dacă sunt finanţate nenumărate proiecte, cei care aruncă gunoaiele pe unde apucă, care lasă un dezastru după picnicuri, care nu se gândesc la reciclare sau care nici nu ştiu ce înseamnă colectare selectivă, sunt mult mai mulţi decât cei care procedează corect. Sunt convinsă că, oricâte proiecte ar fi desfăşurate şi oricâte campanii de informare vor fi organizate, în oraşul şi în ţara noastră nu vom vedea nicio schimbare. Poate greşesc... şi sper din tot sufletul acest lucru.
Nici nu ştiu ce măsuri ar trebui luate ca cetăţenii să fie ruşinaţi atunci când poluează mediul înconjurător. Să fie amendaţi usturător? Asta ar însemna şi o supraveghere atentă - mai mulţi agenţi, deci şi mai multe salarii. Nu de puţine ori am fost martoră la uşurinţa cu care anumite persoane „scăpau”, pe unde apucau, de ambalajele sau de PET-urile goale. Cât de greu poate fi să le arunci într-un coş? La fel de nedumerită sunt şi de faptul că mulţi nu aruncă unde trebuie deşeurile reciclabile. Încă o dată, cât de greu poate fi să fii atent la culorile pubelelor şi să pui unde trebuie hârtia, sticla sau plasticul?
Nesimţirea şi nepăsarea sunt ingredientele de bază ale societăţii în care trăim şi e trist, pentru că nu se anunţă un viitor luminos pentru mediul înconjurător.