Cine are mai multe proprietăţi, plăteşte mai mult. Acesta este principiul pe care Guvernul vrea să-l implementeze de la 1 ianuarie 2013. Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a declarat la The Money Channel că prin această măsură se urmăreşte o impozitare progresivă a proprietăţilor, principiu cu care este de acord şi FMI. O astfel noutate fiscală ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie, a arătat Liviu Voinea.
"Urmărim o creştere a progresivităţii bazei de impozitare a proprietăţii, fără a afecta cetăţeanul mediu, cu proprietate medie, să spunem, cetăţeanul care are o locuinţă, undeva 50-70 de metri pătraţi, fără a fi afectat. Dar în momentul în care ai două locuinţe, ai trei...", a spus Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
"Fondul a venit cu un principiu corect şi pe care noi l-am mai mutat puţin, spun eu, reflectând realitatea din România. Şi anume prncipiul fondului a fost că taxarea proprietăţii trebuie să se bazeze pe folosirea efectivă a proprietăţii, nu pe cel care deţine. Adică sunt persoane fizice care ştim că deţin blocuri întregi care sunt închiriate pentru activităţi comerciale. Blocul acela trebuie să fie impozitat ca şi cum ar fi deţinut de o firmă (...) Termenul iniţial trebuia să fie septembrie, am prelungit pentru 1 ianuarie. Iarăşi este firesc, e un nou an fiscal, nu să se facă pe genunchi din septembrie sau din iunie. Tocmai pentru a face o estimare mai bună, pentru că noi am venit şi cu alte măsuri în direcţia impozitării proprietăţii, repet, a progresivităţii impozitării proprietăţilor, astfel încât cei care au mai mult, să şi plătească mai mult. Asta este principiul solidarităţii, până la urmă", a mai declarat acesta.