Peste 300.000 de locuri de muncă directe şi alte două milioane de locuri de muncă indirecte sunt ameninţate dacă nu se vor găsi soluţii urgente pentru finanţarea siderurgiei europene. Dan Nica, liderul delegaţie PSD în Parlamentul European, i-a solicitat, în cadrul audierilor, lui Stephane Sejourne, vicepreşedintelui propus pentru pentru Prosperitate şi strategie industrială, identificarea de soluţii concrete pentru salvarea siderurgiei, o ramură ameninţată de concurenţa neloială din China şi din alte ţări din afara spaţiului european.
„Fără oţel nu există nimic în economia UE. Pentru a avea o industrie competitivă este nevoie de găsirea unor surse de finanţare concrete. Pentru a face o industrie a oţelului decarbonizată, costurile sunt între 600 de milioane de euro şi un miliard de euro. Care sunt soluţiile concrete pentru ca cei care lucrează din greu să poată să aibă un viitor într-o industrie a oţelului curată, să aibă acces la surse de finanţare? Veţi introduce cerinţe exprese pentru ca Banca Europeană de Investiţii să finanţeze aceste proiecte de producere a oţelului curat, astfel încât cei care investesc din mediul privat să poată să vină cu o contribuţie? Dar dacă nu există acest echilibru între toate sursele de finanţare, nu cred ca industria oţelului poate să supravieţuiască”, a spus în cadrul audierilor Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD în Parlamentul European.
Sejourne i-a răspuns eurodeputatului român ca se angajează să găsească un plan de salvare a industriei oţelului în 100 de zile.
„BEI şi BPI finanţează deja proiecte de oţel verde în Suedia. Este novatoare şi o putem da ca exemplu pentru ca Clintec să ajungă în acest domeniu al siderurgiei, iar această industrie să fie decarbonizata şi toată lumea ar avea de câştigat pentru că se creează locuri de muncă şi, apoi, decarbonizăm, deci mergem în direcţia pe care ne-o dorim. Mă angajez să propun mijloace de finanţare şi să accelerăm decarbonizarea combinatelor”, a răspuns francezul Stephane Sejourne, propus vicepreşedintele pentru prosperitate şi strategie industrială în viitoarea Comisie Europeană. VIDEO, mai jos!