15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un procent îngrijorător, de 45%, dintre angajatorii români se confruntă cu probleme la recrutarea de angajaţi talentaţi, gradul de dificultate fiind mult mai mare decât media la nivel global (34%), potrivit unui studiu despre deficitul de talente realizat de gru­pul cu activităţi în domeniul resurselor umane Manpower.
"În România, poziţiile care ridică cele mai mari dificultăţi angajatorilor sunt cele de ingineri, muncitori calificaţi şi reprezentanţi vânzări, în principal din cauza lipsei competenţelor tehnice la nivelul candidaţilor (după cum motivează 61% dintre angajatori), din cauza lipsei de competenţe specifice industriei - certificări sau calificări (57%) şi din cauza lipsei de experienţă (36%)", a spus Eliza Ne­chifor, marketing & communication manager în cadrul Man­powerGroup România, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 26,5 milioane de euro.
Studiul, realizat pe parcursul celui de-al doilea trimestru al acestui an, a avut un eşantion de peste 16.000 de companii la nivel global. Din România au participat la cercetare 249 de companii.
Alături de Bulgaria (unde 58% dintre angajatori se confruntă cu deficitul de talente), România se află în topul ţărilor din regiune în care companiile recrutează cel mai greu angajaţi bine pregătiţi.
"Într-adevăr, găsim cu greu candidaţi pentru funcţiile-cheie, precum cele de ingineri agronomi, zootehnişti sau mecanici. Am fost nevoiţi să îi recrutăm de la alte firme, oferindu-le pachete salariale mai atractive", a spus Valetin Dide, proprietar al companiei Agrointer, care deţine o fermă agricolă de aproape 6.000 de hectare de teren agricol în judeţul Teleorman, unde lucrează 210 angajaţi.
Mai puţin de o treime din angajatorii din toată lumea invocau astfel de dificultăţi în urmă cu trei ani, în perioada de vârf a crizei, iar pe mă­sură ce situaţia economică se va îmbunătăţi, criza de talente se va acutiza, spun specialiştii în resurse umane. Cu toate acestea, companiilor nu prea pare să le pese de acest aspect, având în vedere că procentul angajatorilor care consideră că deficitul de personal talentat afectează foarte puţin sau deloc principalele categorii de stakeholderi (clienţi, investitori) este de 56%.
Cercetarea Manpower nu este însă singura care constată problema deficitului de talente în România. Rezultatele studiului "CEO Survey", realizat anul acesta de firma de consultanţă fiscală şi audit PwC, aduce în atenţie faptul că directorii din România au întâmpinat un număr redus de candidaţi calificaţi (91%), aproape de două ori mai mare în comparaţie cu media UE de 52%. Numărul mare de direc­tori de companii care atrag atenţia asupra acestui aspect constituie un avertisment cu privire la lipsa edu­caţiei şi a instruirii adecvate care să asigure resursele necesare de talente româneşti. Totuşi, şi studiul "CEO Survey" arată că deşi clamează nevoia de angajaţi calificaţi, directorii de companii din România nu ştiu să îşi ţină angajaţii buni în companie, pentru că managerii de nivel mediu cu un potenţial ridicat se lasă cel mai uşor ademeniţi de pachetele de beneficii oferite de concurenţă.

Articole înrudite