Numărul produselor tradiţionale înregistrate la Galaţi a crescut semnificativ în ultima perioadă, în condiţiile în care acum câţiva ani ne „mândream” cu doar câteva produse tradiţionale: braga „Alina”, berea „Senior” şi „Faleza” de la SC Martens. S-a ajuns astfel ca de la circa zece produse tradiţionale să avem în prezent 38 de astfel de produse catalogate ca produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii. Acest lucru se datorează în bună parte firmei SC Dru Agro SRL Galaţi, ce urmează să înregistreze alte 12 produse tradiţionale. Este vorba de pieptul de pui cu şofran, muşchiul de capră „Covurlui”, rulada de curcan, mozaicul de curcan, jambonul de porc, pieptul de raţă „Nobil”, muşchiul de berbecuţ, pastrama de mistreţ, pastrama de cerb şi cârnaţii de mistreţ. „Esenţiale sunt în primul rând reţetele, care se folosesc pentru realizarea acestor produse şi care trebuie să fie exclusiv tradiţionale”, ne-a declarat Profira Onode, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Galaţi.
Produse tradiţionale din legume
În total, SC Dru Agro SRL Galaţi are 25 de produse înregistrate sau în curs de înregistrare în Registrul de atestare al produselor tradiţionale. Societatea a propus spre înregistrare ca produse tradiţionale şi crenvuştii de curcan, parizerul de curcan şi micii tradiţionali, dar, deocamdată, reţetele pentru preparea acestora nu îndeplinesc toate condiţiile cerute de lege şi trebuie refăcute.
Una peste alta, Galaţiul se mişcă foarte bine pe piaţa produselor tradiţionale, dovadă fiind numeroasele comenzi primite după participarea la Expoziţia Internaţională pentru Alimentaţie, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna Verde", de la Berlin, şi la Târgul Internaţional Indagra.
Un alt competitor gălăţean pe piaţa produselor tradiţionale este SC Contec Tecuci, care are până acum înregistrate nouă produse din legume: zacusca de vinete, tocana de legume, mâncarea de fasole, ardeii kapia copţi în oţet, zacusca de ciuperci, vinetele coapte pentru salate, zarzavatul pentru ciorbe, ghiveciul în bulion şi pulpa de roşii. Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Galaţi susţine că fenomenul înregistrării produselor tradiţionale va continua şi în perioada următoare, accentul urmând să fie pus de această dată pe brânzeturi.