24 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Licitaţie care stârneşte controverse
Licitaţie care stârneşte controverse
După ce a aflat că Ministerul Dezvoltării a scos la licitaţie hotelul Faleza şi terenul aferent acestuia având o suprafaţă de 3586,74 metri pătraţi, preţul inţial de pornire al licitaţiei fiind de 1.164.533 EURO (fără TVA), deputatul PDL Mihail Boldea a făcut o serie de demersuri pentru împiedicarea vânzării bunurilor respective. „Azi (n.r. - ieri) am solicitat Ministerului Dezvoltării să anuleze licitaţia care va avea loc pe data de 9 noiembrie şi să refacă expertiza tehnică prin care hotelul şi terenul aferent acestuia au fost evaluate la un preţ derizoriu. În opinia mea, acest lucru s-a făcut în mod incorect deoarece preţul ar fi trebuit să fie cel puţin 4 milioane de euro, dacă ţinem seama că un metru pătrat de teren în acea zonă este de 100 de euro, aşa cum rezultă din actele care sunt încheiate la notari. Am de 4 luni informaţii că senatorul Marius Necula ar fi interesat să cumpere hotelul şi dacă el sau Primăria vor să îl cumpere, atunci să dea preţul real. Dacă Ministerul Dezvoltării nu va anula licitaţia şi nu se va face o reevaluare a obiectivelor, voi sesiza DNA-ul”, ne-a declarat deputatul Boldea. Senatorul Marius Necula, cel care a fost arătat cu degetul de colegul său de partid că ar râvni acest bun, nu a putut fi contactat telefonic pentru un punct de vedere pe marginea acestui subiect.

„Un chilipir!”

A fost părerea celor mai mulţi dintre consilierii locali gălăţeni în ceea ce priveşte preţul iniţial  cerut de Ministerul Dezvoltării, de la care practic se va porni licitaţia. Şi deoarece abia luni s-a aflat de faptul că 8 noiembrie este termenul limită pentru depunerea ofertelor de către cei care doresc să participe la licitaţie, condiţia fiind plata unui garanţii de participare de 20% din preţul de pornire, adică echivalentul în lei a 232.906,60 EURO, marţi după-amiază s-a convocat fulger o şedinţă deîndată, la care aleşilor locali li s-a solicitat să voteze, fără să li se dea prea multe explicaţii sau informaţii, proiectul de hotărâre privitor la participarea Primăriei la licitaţie, precum şi proiectul de hotărâre privitor la plata garanţiei solicitate de Minister. Intenţia municipalităţii de a participala licitaţie a strâns suficiente voturi, ne-a declarat consilierul local PSD Constantin Aurelian, unul dintre consilierii care au votat pentru proiectul de hotărâre, aşa cum au făcut toţi consilierii social democraţi, în frunte cu viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Argumentul acestora, ca şi al liberalilor care au votat pentru, a fost acela că achiziţionarea la un astfel de preţ ar fi un chilipir iar Primăria nu ar mai trebui să stea cu chirie ci ar putea să se mute rapid într-un nou sediu.
„Deşi nu sunt de acord cu faptul că nu ni s-a prezentat niciun document, am votat pentru că am fost de acord cu această oportunitate”, ne-a declarat consilierul local PNL Marius Stan. Şi primarul Dumitru Nicolae a fost de acord cu încercarea muncipalităţii de a cumpăra hotelul Faleza, considerând că este o soluţie bună. Păreri diferite au fost în grupul consilierilor PDL, doi dintre ei, şi anume Dan Dobrea şi Petre Alexe, votând împotrivă deoarece nu le-au fost prezentate nici un fel de documente din care să reiasă oportunitatea unei astfel de investiţii. „Cinci consilieri locali PDL au votat pentru proiectul de hotărâre, în timp ce doi consilieri locali ai partidului au votat împotrivă”, ne-a declarat consilierul local PDL Mihai Alin. Cât despre consilierii locali ai PC, singurul care a votat pentru proiect a fost Picu Apostol Roman, în timp ce colegii săi Florin Gasparotti, Răzvan Avram, Tincuţa Tercu şi Eugen Găvan au votat împotrivă. „Am votat împotrivă pentru că mi se părea normal să ni se prezinte mai multe oportunităţi şi să alegem în cunoştinţă de cauză, nu aşa, imediat şi fără să ni se dea date”, ne-a spus consilierul Gasparotti. Tincuţa Tercu s-a arătat nemulţumită de faptul că o hotărâre aşa de importantă se ia rapid şi fără nici-o analiză, în timp ce Răzvan Avram a spus că asemenea modalitate de a vota cheltuirea unei sume mari de bani din bugetul muncipalităţii ar putea fi considerată de mulţi gălăţeni una netransparentă. „Nu am nimic cu intenţia Primăriei de a cumpăra acel hotel, ci cu faptul că totul s-a făcut rapid, fără să ni se dea nicio explicaţie. Ni s-a spus pe hol să semnăm pentru proiect, dar fără să ştim nimic. Noi, consilierii locali, am spus că trebuie să îi consultăm pe gălăţeni, lucru care nu se mai face”, a mai spus Răzvan Avram.


Articole înrudite