08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O lege aflată în Parlament prevede obligarea proprietarilor să-şi monteze noi aparate de măsurat pentru separarea facturilor la gaze, apă şi căldură pe fiecare apartament. În timp ce reprezentanţii Distrigaz spun că se poate face factura separată, cei care livrează căldura precizează că este greu şi aproape imposibil de pus în practică o astfel de reglementare. Cert este că, dacă Parlamentul va vota legea, care prevede că apa şi energia termică se vor achita separat şi nu pe asociaţie, fiecare operator de utilităţi va fi obligat ca, în termen de şase luni, să încheie contracte separate cu fiecare proprietar. Pentru a putea emite factura pe locuinţa dintr-un condominium, firmele trebuie să monteze contoare de gaze sau alte sisteme de măsurare pentru fiecare apartament.
Nu toţi locatarii de la bloc sunt mulţumiţi de idee
În timp ce preşedinţii de bloc spun că măsură este bună, pentru că nu se va mai opri apa la toată lumea în caz de restanţe, locatarii spun că legea ar putea genera costuri în plus. Aceştia cred că noua reglementare este asemănătoare cu cea a repartitoarelor sau a apometrelor, care s-a dovedit una profitabilă pentru firmele care au montat aparatele de măsurat şi pentru cele care furnizează utilităţile, dar păgubitoare pentru locatari, care au investit în aceste aparate dar nu întotdeauna plătesc atât cât consumă.
Legea are prevederi pentru recuperarea datoriilor
"Reglementarea asigură posibilitatea de a recupera mai uşor şi mai repede datoriile proprietarilor de locuinţe", se precizează în expunerea de motive a draftului, care a fost avizat deja favorabil de Consiliul Legislativ al Senatului.
Totuşi, cei care nu vor putea plăti datoriile acumulate la asociaţie în momentul în care utilităţile vor fi separate, pot opta pentru eşalonarea lor după ce furnizorii de utilităţi vor încheia cu asociaţia de locatari un contract de cesiune de creanţe. În prezent, legea permite montarea contoarului de gaze lângă uşa apartamentului, însă, de multe ori, societăţile refuză să-l monteze sau vecinii nu îşi dau acordul.
Nici cu apometrele sau repartitoarele de căldură nu s-a făcut o treabă prea bună
Odată cu "marea contorizare", fiecare locatar de la bloc va avea contor de gaz, aparat de măsurat căldura şi apometre.
În prezent, consumul de gaze este stabilit fie de asociaţie, prin împărţirea consumului total înregistrat de contorul blocului, în mod egal, la numărul de locatari, fie se plăteşte direct, individual, de către cei care au investit într-o conductă nouă şi un contor individual. În cazul facturii de apă, proprietarii ţin evidenţa metrilor cubi, împreună cu administratorul, iar calculul îl face cel din urmă, pe baza facturii de la societetatea de apă. Când vine vorba de căldură, majoritatea celor care au repartitoare la caloriferele din casă nu ştiu niciodată cât vor avea de plătit, chiar dacă îşi notează în fiecare lună cifrele de pe aparatele montate pe calorifere, deoarece repartitoarele nu sunt contoare individuale. Ele nu înregistrează consumul de căldură, ci sunt "repartitoare de costuri", adică ajută la împărţirea facturii de căldură a blocului pe apartamente, în funcţie de cifrele înregistrate pe repartitor.
Nota redacţiei: Pe site-ul ziarului - www.monitoruldegalati.ro - puteţi vota în cadrul sondajului nostru privind contorizarea individuală obligatorie


Articole înrudite