23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regiunea Sud-Est, la coada clasamentului UE privind competitivitatea
Regiunea Sud-Est, la coada clasamentului UE privind competitivitatea

Regiunea Sud-Est, formată din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Constanţa şi Tulcea, este la coada clasamentului competitivităţii regionale în UE. Din cele 263 de regiuni din Uniunea Europeană, cel mai slab indice de competitivitate regională este cel al regiunii în care trăim, indicele competitivităţii fiind de doar 0,07 puncte, în condiţiile în care punctajul maxim este de 100 de puncte.
Regiunea din care face parte judeţul Galaţi stă mai prost decât regiunile din sudul ţării, Regiunea Sud-Vest Oltenia (judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi) şi Regiunea Sud-Muntenia (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman), care au indici de peste 5 puncte. Punctele sunt acordate în funcţie de mai multe criterii, precum stabilitatea macroeconomică, dezvoltarea infrastructurii, a sistemului de sănătate, a învăţământului de bază, în funcţia de piaţa muncii, dar şi din punct de vedere al dezvoltării economice şi al maturităţii tehnologice şi al inovaţiei.
România se află pe ultimele locuri în Europa în funcţie de competitivitatea regională, cinci din cele opt regiuni româneşti incluse în indicele Uniunii Europene obţinând un scor de sub 10 puncte la ultima ediţie a clasamentului.
Bucureşti-Ilfov este cea mai bine poziţionată regiune din România, cu un scor de puţin peste 45 puncte, însă rămâne la mare distanţă de regiunile cu un PIB comparabil pe cap de locuitor. Scorul de 45,4 puncte plasează Capitala ţării şi judeţul Ilfov pe locul 161 în rândul celor 263 de regiuni europene, potrivit celei de a treia ediţii a indicelui competitivităţii regionale în UE, care analizează progresul înregistrat la nivelul regiunilor în perioada 2013-2016.
Deşi Bucureşti-Ilfov a avansat patru poziţii faţă de ediţia anterioară, când s-a clasat pe locul 165, regiunea prezintă deficienţe semnificative raportat la suratele europene cu un PIB comparabil, printre care regiunea italiană Trento (48,6 puncte, locul 153), Schwaben, Germania (72,3 puncte, locul 51), Madrid, Spania (67,7 puncte, locul 83) sau Cheshire (85,1 puncte, locul 16). Astfel, Bucureşti-Ilfov stă mai prost decât omologii din UE la capitolele instituţii, infrastructură, sănătate, învăţământul de bază, dar şi din punctul de vedere al maturităţii tehnologice şi al inovaţiei, arată datele Comisiei Europene.
A doua cea mai bine plasată regiune din România în topul competitivităţii este regiunea Vest, formată din judeţele Timiş, Arad, Hunedoara, situată pe locul 240 în Europa cu un indice de 13,3 puncte, urmată de regiunea Nord-Vest, respectiv judeţele Bihor, Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud, situată pe locul 241, cu un indice de 11,9 puncte.
Regiunea Sud-Vest Oltenia, respectiv judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj şi Mehedinţi, are un indice de 5,56 puncte, iar Regiunea Sud-Muntenia formată din judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, are un indice de 5,69 puncte.
Regiunea Sud-Est, din care face parte judeţul Galaţi, se află pe ultimul loc în indicele competitivităţii, la egalitate cu regiunea franceză Guyane. Regiunea Sud-Est a obţinut doar 0,07 puncte la ediţia din acest an a indicelui, puţin peste punctajul de zero puncte înregistrat de Guyane.
La polul opus, regiunea formată din Londra şi localităţile învecinate este cea mai competitivă din UE, potrivit datelor Comisiei. Londra a obţinut scorul maxim, de 100 puncte, devansând ocupanta primului loc la ediţia din 2013 a indicelului UE, regiunea olandeză Utrecht. Capitala olandeză şi localităţile din apropiere se află în acest an pe locul doi, la egalitate cu o altă regiune britanică, ce cuprinde Berkshire, Buckinghamshire şi Oxfordshire.
Top 10 cele mai competitive regiuni din UE este completat de Stockholm (Suedia), Surrey (Marea Britanie), Hovedstaden (Danemarca), Luxembourg, Ile de France (Franţa), Oberbayern (Germania) şi Hampshire şi Isle of Wight (Marea Britanie).


Articole înrudite