Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat, ieri dimineaţă, şapte percheziţii domiciliare şi au pus în executare 15 mandate de aducere. Cinci persoane, printre care şi fraţii Mihail şi Valentin Boldea, sunt suspectate a fi organizat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală prin creşterea artificială a cheltuielilor aferente unor achiziţii publice şi prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat. Potrivit anchetatorilor, învinuiţii Mihail Boldea şi Valentin Boldea au constituit un grup infracţional organizat la care au aderat şi Mircea Bivol, George Hristu, Andrei Mădălin Petrea şi Eugen Roşu. Prejudiciul este de 450.000 de euro.
De dimineaţă, angajaţii DSP s-au trezit cu poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT la uşă. Aceştia îl însoţiseră la sediul instituţiei pe Valentin Boldea, actualul director al DSP Galaţi, frate cu Mihail Boldea, de acasă, unde îi făcuseră percheziţie. Intrarea în sediul DSP a fost sigilată şi s-au făcut percheziţii şi la departamentul IT al instituţiei.
Din datele oferite de anchetatori reiese că învinuiţii Boldea Mihail şi Boldea Valentin au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, printre care fostul şef de cabinet al lui Mihail Boldea şi fiul fostei sale secretare, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin creşterea artificială a preţului unor lucrări, date prin încredinţare directă, subcontractate altor firme iar apoi diferenţa era băgată în buzunarele suspecţilor. Trei ministere au fost păgubite, fiind vorba de lucrări de reabilitare a unor şcoli, spitale sau altor sedii de instituţii.
„Suspecţii au facturat lucrări şi prestări de servicii la preţuri supraevaluate şi au utilizat în mod ilegal sumele de bani, fără a respecta obligaţiile care le reveneau privind obţinerea şi folosirea acestor fonduri. Membrii grupării au utilizat opt societăţi comerciale, înregistrând operaţiuni comerciale fictive cu diverse mărfuri, cu societăţi aflate în lichidare sau firme tip «fantomă», fapt ce a avut drept consecinţă directă diminuarea cuantumului taxelor datorate bugetului de stat, a precizat cms. Cristina Tatulici, IPJ Galaţi.
Între timp părinţii altui suspect din dosar, Eugen Roşu, îşi căutau fiul luat de dimineaţă de poliţişti. Ei spun că fiul lor îl cunoştea pe Mihail Boldea de la partid, nu pe dr. Valentin Boldea.
„Suntem supăraţi că nu dăm de fiul nostru. Avem avocat dar nu ni se spune unde este. Fiul nostru îl ştia pe Mihai Boldea, dar de la partid”, spuneau Lucica şi Gică Roşu. Până la închderea ediţiei, la DIICOT au ajuns pentru audieri membrii serviciului de achiziţii de la DSP dar şi alte persoane implicate în dosar.