20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şedinţă de constituire atipică la judeţ
Şedinţă de constituire atipică la judeţ
Şedinţa de constituire a CJ s-a desfăşurat într-o atmosferă încinsă la propriu, instalaţia de climatizare fiind depăşită de prezenţa numeroasă a participanţilor. Şedinţa s-a desfăşurat duminică, după ora 14.00, la un interval de două zile după ce prima şedinţă de constituire programată oficial a fost suspendată din cauza lipsei cvorumului. În şedinţa de duminică 23 iunie a fost retrasă de pe ordinea de zi propunerea privind alegerea vicepreşedinţilor, amânată pentru o şedinţă extraordinară. Retragerea a fost propusă de preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa. Conform unor surse, încă nu se finalizaseră negocierile pentru alegerea vicepreşdinţii CJ, purtate între cele trei partide componente ale USL. La eveniment participa şi Ministrul Administraţiei, liberalul Victor Paul Dobre, aflat în calitate de lider al PNL, şi de negociator cu Eugen Durbacă, liderul PC, care dorea în continuare un fotoliu de vicepreşedinte CJ.  
O altă notă atipică şedinţei de constituire a fost dată de invalidarea de către plen a mandatelor a doi consilieri judeţeni, după ce comisia de validare îşi dăduse acordul şi pentru mandatele celor doi consilieri. Cei respinşi au fost aleşi conform votului exprimat de electoratul gălăţean, în 10 iunie, pe listele alianţei electorale APP, Eugen Chebac de la UNPR şi Ion Ştefan de la PDL. Alianţa electorală locală APP s-a desfiinţat imediat după alegeri, precizare făcută plenului de către liderul grupului PDL, Iulian Aramă. Respingerea celor doi consilieri este sancţionată de regulamentul de funcţionare al CJ, la Art.12, Alin. 6, conform precizărilor lui Eugen Chebac, fostul preşedinte CJ, al cărui mandat de consilier a fost respins. Chebac a precizat: „Gălăţenii au votat, Tribunalul a validat rezultatul scrutinului, comisia de validare a CJ a validat, plenul a respins. Voi ataca în contencios administrativ hotărârea CJ, precum şi pe cei 22 de consilieri care au votat împotrivă.”
La rândul său, Iulian Aramă, liderul grupului PDL a precizat că şi PDL va ataca hotărârea CJ prin care a fost respins mandatul colegului său Ion Ştefan. Aramă a precizat: „Vom acţiona în instanţă pe calea contenciosului şi vom câştiga. Este inexplicabil de ce s-a ajuns la această măsură. Dacă invalidarea fostului preşedinte Eugen Chebac (plecat de la PSD) a fost ca un fel de revanşă politică, în cazul colegului Ion Ştefan, chiar nu o înţeleg.”
Jurământul a fost depus de numai 32 dintre cei 34 de consilieri judeţeni care trebuie să compună CJ Galaţi. În urma alegerilor locale din 10 iunie, USL a obţinut 22 de mandate de consilieri judeţeni, APP (PDL+UNPR) 8, iar PP-DD 4.
Şedinţa s-a încheiat fără momentul festiv al ciocnirii cupelor de şampanie, desfăşurat sâmbătă la constituirea CL, Bacalbaşa anunţând refuzul său de a copia modelul de la CL.


Articole înrudite