22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu gospodăriile distruse de inundaţii, poştaşii din Vaslui şi Galaţi continuă să distribuie pensiile
Cu gospodăriile distruse de inundaţii, poştaşii din Vaslui şi Galaţi continuă să distribuie pensiile

Potopul abătut asupra judeţelor din estul României a adus suferinţă pentru mii de oameni din Galaţi şi Vaslui. Cum era de aşteptat, dată fiind capilaritatea reţelei sale, Poşta Română a avut şi ea de suferit de pe urma revărsării apelor. Poştaşii din comunele acoperite de ape, Cudalbi, Corod, Pechea, Slobozia, Valea Mărului, Suhurlui (judeţul Galaţi), dar şi Griviţa şi Gara Docăneasa (judeţul Vaslui), nu doar că şi-au văzut activitatea afectată, dar s-au trezit, la rândul lor, cu casele şi gospodăriile afectate.
Mulţi dintre salariaţii poştali, asemenea consătenilor lor, au rămas doar cu viaţa însăşi. Nu mai au casă, nu mai au pat, nu mai au animale, nu mai au haine. Copiii lor nu mai au de unde pleca la şcoală, nu mai au cu ce şi pe ce scrie la şcoală, nu mai au drum spre şcoală. Ce au muncit, ce au adunat în toată viaţa lor de până acum, s-a dus cu apa, a fost îngropat în mâl, a dispărut.
Deşi grav afectaţi de inundaţiile din 13-14 septembrie, poştaşii din estul ţării continuă să-şi facă datoria faţă de comunităţile de care aparţin.
Grigore Boboc, poştaşul din Gara Docăneasa, un sat din comuna Vinderei, judeţul Vaslui, de exemplu, cu gospodăria sub ape, a avut o singură grijă: să salveze geanta cu banii de pensii.
De altfel, în ziua următoare dezastrului, Grigore a mers să distribuie celor în nevoie banii de pensii. „Am cupoanele cam ude, dar mă duc aşa, că oamenii sunt necăjiţi de ceea ce s-a întâmplat. Măcar pensia să le-o dau, măcar atât să aibă”, spunea poştaşul Boboc, în timp ce soţia sa plângea în hohote, când se uita la propria casă distrusă de viitură.
Nici în Griviţa situaţia nu este mai bună. „Am reuşit să salvez câteva animale din ogradă. Din casă am reuşit să salvez geanta Poştei, pe care mi-o pregătisem şi o agăţasem într-un cui. Am mai salvat o păturică a fetei, nişte acte ale băiatului, cam atât. M-a buşit plânsul, tot ce am făcut este distrus. Tot ce am muncit. Acum stăm la nişte rude, dar aici nu avem căldură. O să vedem ce o să facem. Eu vreau să fiu tare, să le dau curaj alor mei, sper să mă ajute Dumnezeu”, spune poştăriţa din Griviţa, Viorica Novac.
Asemenea lor sunt şi colegii din Cudalbi, Pechea şi restul localităţilor afectate de dezastru. Necăjiţi, amărâţi, dar gata să vină în sprijinul oamenilor pe care-i deservesc de zeci de ani şi care văd în ei unul dintre pilonii comunităţii.
Fundaţia Poşta Română a decis să vină în ajutorul celor nouă poştaşi din judeţele Galaţi şi Vaslui afectaţi de inundaţii, cu sume importante de bani, dar şi cu  donaţii în obiecte – de la lenjerie, pături, apă, până la electrocasnice. De asemenea, reprezentaţii Fundaţiei au făcut apel la mobilizarea întregii reţele poştale pentru a veni în sprijinul colegilor cu o mână de ajutor în decolmatarea, curăţarea şi igienizarea efectivă a locuinţelor şi gospodăriilor poştaşilor din zonele afectate de revărsarea apelor, în unele cazuri, acestea fiind chiar sediul Poştei din localitate.
Fundaţia Poşta Română s-a născut din dorinţa Companiei Naţionale „Poşta Română” de dezvoltare a proiectelor de responsabilitate socială şi implicare mai mare în viaţa comunităţii în care activează de 162 de ani şi reprezintă angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, transmite Poşta Română.


Articole înrudite