20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Telefoanele nu pot exploda din senin, contrar afirmaţiilor false care au circulat după incidentele din Liban
Telefoanele nu pot exploda din senin, contrar afirmaţiilor false care au circulat după incidentele din Liban

Recenta explozie simultană a mii de pagere în Liban şi Siria, care a dus la moartea a nouă persoane şi la rănirea a aproape 3.000, a stârnit îngrijorări şi speculaţii pe reţelele de socializare.
Unii utilizatori se tem că smartphone-urile ar putea fi următoarea ţintă a unor atacuri similare, alimentând teorii ale conspiraţiei şi dezinformare. Totuşi, experţii în tehnologie şi fizică explică de ce un astfel de scenariu este extrem de puţin probabil şi de ce nu ar trebui să ne lăsăm influenţaţi de aceste zvonuri.
Pe 17 septembrie 2024, mii de pagere folosite de Hezbollah au explodat simultan în diferite locaţii. Acest atac coordonat, care a vizat gruparea militantă susţinută de Iran, a avut un impact major asupra securităţii din regiune. S-a speculat iniţial că explozia ar fi fost cauzată de manipularea bateriilor de litiu, însă investigaţiile au arătat că Israelul ar fi plasat explozibili în pagerele importate din Taiwan, detonându-i de la distanţă.
Acest tip de atac, care implică infiltrarea lanţului de aprovizionare, necesită resurse şi expertiză avansată. Pagerele, deşi considerate depăşite, sunt folosite de anumite grupuri pentru a evita monitorizarea comunicaţiilor, deoarece funcţionează prin recepţionarea mesajelor prin unde radio, fără a putea fi localizate.
Cristian Presură, fizician român, a explicat că provocarea unei explozii a unui smartphone prin software ar implica depăşirea multor bariere tehnice. Chiar dacă un hacker ar reuşi să suprasolicite un telefon, dispozitivele moderne au mecanisme de protecţie care limitează riscurile de supraîncălzire. Deşi au existat cazuri rare de incendii cauzate de defecte de fabricaţie, acestea nu constituie un risc sistemic.
Pentru ca un telefon să explodeze ca pagerele din Liban, ar fi necesară introducerea fizică de explozibili. „Nu poţi provoca o explozie semnificativă din software,” afirmă Presură, subliniind că hardware-ul nu poate fi manipulat în acest mod.
În faţa dezinformării şi a panicii, este crucial să ne bazăm pe surse credibile şi pe expertiza specialiştilor. Telefoanele moderne sunt proiectate cu multiple măsuri de siguranţă, iar temerile legate de explozii cauzate de atacuri cibernetice nu au baze reale. Este esenţial ca mass-media să informeze corect şi să verifice faptele, pentru a combate dezinformarea.

Citeşte şi Cum au explodat simultan sute de pagere în Liban, provocând rănirea a 2.800 de persoane


Articole înrudite