Printre liberalii din întreaga ţară a început să circule zvonul conform căruia alegerile în partid urmează să aibă loc de sus în jos, ceea ce i-a revoltat pe toţi cei care nu sunt mulţumiţi de cum au mers lucrurile în partid în ultimii ani, dar în special anul trecut când rezultatele alegerilor locale şi parlamentare au dovedit că partidul este într-o perioadă neagră. Un grup de liberali au trecut la fapte făcându-şi publică nemulţumirea faţă de situaţia în care a ajuns PNL adunînd toate nemulţumirile într-un manifest public semnat de 15 penelişti.
La Galaţi situaţia este tensionată de ceva timp, nemulţumirile liberalilor cu vechime în PNL Galaţi fiind dovedite public abia după alegeri. Dintre toţi cei care imediat după alegeri s-au arătat profund dezamăgiţi şi revoltaţi de modul cum înţelege Victor Paul Dobre să conducă filiala gălăţeană a partidului, doar unul apare ca semnatar al manifestului şi anume Paul Ichim.
Şansa acestora de a reforma şi democratiza din nou PNL-ul local este să se ralieze valului naţional care propune alegeri pornind de la baza partidului.
Imediat după ce manifestul a fost făcut public, duminică, la o şedinţă informală cu preşedinţii de organizaţii judeţene a PNL ce a avut loc la nivel naţional, majoritatea preşedinţilor de organizaţii PNL au susţinut necesitatea organizării alegerilor de jos in sus şi au criticat deciziile care au dus la scindarea partidului, atât la nivel naţional cât şi în multe filiale din ţară.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, la finalul acestei întîlniri, că s-a luat decizia ca alegerile interne să fie organizate de jos în sus şi că reorganizarea partidului va începe din filiale, urmând ca cel mai târziu la finalul lunii iunie să fie organizată şi Convenţia Naţională în cadrul căreia va fi ales noul preşedinte al PNL.
„Eu, împreună cu secretarul general (Ilie Bolojan – n.r.), voi propune Biroului Permanent Naţional o variantă în care alegerile să se desfăşoare de jos în sus, de la nivelul fiecărei secţii de votare, urmând cu preşedinţii organizaţiilor judeţene şi apoi cu cei care vor candida pentru conducerea naţională a PNL. Calendarul asumat al PNL este următorul: vom face un BPN care va convoca Consiliul Naţional de Coordonare, organismul care declanşează alegerile interne. Lucrul acesta îl vom face destul de repede, însă suficient de temeinic astfel încât Convenţia (Naţională n.r.) să poată într-adevăr să fie integratoare şi unificatoare. Cred că pe final de cel târziu iunie PNL va avea o conducere legitimă şi susţinută de cea mai mare parte a membrilor PNL”, a declarat Raluca Turcan. Preşedintele interimar al PNL a mai afirmat că va propune înfiinţarea unei comisii de organizare a alegerilor care să fie formată din oameni care să asigure tuturor celor din teritoriu un cadru corect şi transparent pentru desfăşurarea scrutinului intern, iar preşedintele acestei comisii nu va putea candida la şefia partidului.
Ce se va întâmpla la Galaţi e greu de preconizat deoarece la ultima conferinţă de presă organizată zilele trecute de Victor Paul Dobre, preşedintele liberalilor gălăţeni nu a răspuns cu subiect şi predicat dacă va mai candida la şefia filialei şi a dat un răspuns evaziv, lăsând să se înţeleagă că va accepta să lase locul liber doar dacă va ieşi cine vrea el şi nu vreunul din cei din generaţia lui, adică vechii şi revoltaţii partidului, menţionând că şi-ar dori să preia conducerea noua generaţie.
Noua generaţie este reprezentată în partid de apropiatul lui Dobre, George Stângă, care este contestat vehement tocmai de tineretul liberal gălăţean căruia i se reproşează ca a avansat politic doar pentru că are calitatea de a fi apropiat lui Dobre. Până la alegerile parlamentare, în graţiile lui Dobre a fost şi Nicuşor Ciumacenco, dar acesta şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al municipalei PNL şi a aruncat cu noroi în Dobre, reproşându-i rezultatul dezatruos al alegerilor.
Va fi o primăvară interesantă pentru peneliştii gălăţeni căci este clar că Victor Paul Dobre nu se lasă, dar şi revoltaţii câştigă teren după şedinţa şi declaraţiile venite de la centru.
Prezentăm mai jos manifestul integral:
LIBERALI PENTRU VIITORUL ROMÂNIEI
MANIFEST
CĂTRE TOŢI MEMBRII ŞI SIMPATIZANŢII LIBERALI
Prin acest Manifest ne afirmăm principiile care ne unesc în jurul unei politici benefice pentru viitorul României şi chemăm alături de noi toate persoanele de bună credinţă care au convingeri liberale.
Partidului Naţional Liberal este singurul partid de dreapta din România şi singurul partid istoric reprezentat în Parlament. PNL nu poate fi un actor politic oportunist, un grup de interese cu mize personale. PNL trebuie să îşi reafirme statutul de partid major care a contribuit decisiv la crearea statului român modern. El trebuie să câştige din nou încrederea societăţii româneşti în capacitatea sa de a fi un lider în construcţia României de mâine.
Au trecut 45 de zile de la rezultatul umilitor al alegerilor parlamentare, când electoratul ne-a sancţionat pentru erorile politice pe care le-am făcut în ultimii doi ani. În faţa refuzului deţinătorilor temporari ai funcţiilor de conducere de a organiza o dezbatere pentru analiza realistă şi onestă a situaţiei PNL credem că este datoria noastră să acţionăm şi să luăm iniţiativa. Membrii partidului îşi doresc această acţiune, societatea românească ne observă, este momentul să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor.
In anul 2014 unificarea dintre PNL şi PDL, menită să consolideze frontul de dreapta în politica românească, a dus la victoria Preşedintelui Iohannis şi a programului “România lucrului bine făcut“! După 2014 partidul a intrat însă într-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continuă şi va continua atâta timp cât nu vom avea curajul unei analize lucide.
Eşecul de astăzi al PNL este rezultatul a doi ani de ignorare a problemelor interne şi mai ales de ignorare a dorinţelor şi aspiraţiilor societăţii româneşti:
- Procesul de unificare PNL-PDL a durat prea mult şi a fost condus fără curaj şi fără viziune politică;
- Prelungirea existenţei structurilor bicefale a dezorganizat partidul şi a încurajat luptele interne, sub conducerea unor lideri cu deficit de legitimitate;
- Dezbaterea internă nu a mai fost liberă, fiind înlocuită cu directive de la centru, iar liderii s-au îndepărtat de baza partidului, care a început să fie tratată ca o simplă masă de manevră;
- Statutul partidului a fost încălcat sistematic prin decizii netransparente care au erodat democraţia şi încrederea în interiorul partidului;
- Frica şi oportunismul au definit în ultimul an atmosfera generală în partidul care se mândreşte că e moştenitorul generaţiilor politice care-au făcut Unirea din 1859, Independenţa şi Marea Unire.
- Liderii partidului au ignorat forţele interne şi potenţialul uman existent în Partidul Naţional Liberal şi astfel au eşuat în identificarea unor proiecte şi oferte politice convigătoare pentru societate.
- Primarii şi aleşii locali liberali au fost în mare parte lăsaţi în afara procesului de pregătire a alegerilor parlamentare, ceea ce a demobilizat partidul şi a condus la o pierdere electorală semnificativă în numai câteva luni, de la alegerile locale la cele parlamentare.Încă mai gravă este distanţa care s-a instalat între PNL şi societatea românească:
- PNL a devenit închis şi netransparent faţă de societate. Tot ce am oferit a fost spectacolul incompetenţei printr-o cascadă de erori în deciziile publice;
- Lipsa unei dezbateri doctrinare ne-a slăbit identitatea, a arătat indiferenţă faţă de valori şi ignorarea nevoilor societăţii. Conducerea PNL nu înţelege România de astăzi şi nu are nicio viziune pentru România de mâine;
- Comunicarea catastrofală, cu metode şi prin persoane prost alese au dus la pierderea încrederii electoratului de dreapta care ne-a considerat incapabili de guvernare;
- PNL a eşuat în relaţia cu întreprinzătorii şi clasa de mijloc şi a arătat o totală lipsă de dorinţă pentru un dialog cu intelectualii şi mediul academic.
- În locul unei atitudini lucide societatea a văzut că ne complacem în analize false şi celebrări absurde ale eşecului prezentat ca succes.În faţa tăcerii conducerii interimare actuale, în faţa lipsei evidente de preocupare pentru pregătirea congresului PNL, în faţa manevrelor de culise ale unor grupuri obscure cu interese meschine este nevoie de o reacţie hotărâtă. Noi, semnatarii acestui manifest, ne asumăm o chemare publică la acţiune către toţi membrii şi simpatizanţii partidului.
Vă cerem să vă alăturaţi nouă pentru a aplica urgent măsurile necesare pentru reconstrucţia Partidului Naţional Liberal:
- Dizolvarea imediată a Comisiei de Unificare si înlocuirea sa cu o Comisie de organizare a alegerilor, cu membri care nu vor candida pentru o funcţie de conducere;
- Alegeri pornind de la baza partidului, cu programe de viziune şi acţiune politică, cu respectarea dreptului de a candida şi de a alege al tuturor membrilor declaraţi ai PNL;
- Constituirea Comisiilor de Organizare a alegerilor la toate nivelele şi în toate organizaţiile partidului;
- Constituirea unui Comitet de Dezbatere Doctrinară care să pregătească o platformă menită să fie adoptată în Congresul PNL. Acest comitet va începe imediat consultări cu toate organizaţiile locale şi speciale ale partidului, cu membrii individuali care doresc să contribuie, precum şi cu lumea academică, societatea civilă şi mediile de afaceri.
- Instituirea unui sistem electoral prin care viitorul preşedinte al partidului să fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL.
Aderarea la acest Manifest este deschisă tuturor membrilor şi simpatizanţilor Partidului Naţional Liberal care doresc să îl semneze şi să se alăture acestei iniţiative.
A acţiona acum înseamnă mai mult decât salvarea unui partid. Inseamnă o angajare pentru viitorul României într-un ceas de incertitudine şi îngrijorare. Având încrederea fermă că numai prin forţele noastre unite putem salva liberalismul românesc de la autodistrugere facem apel la toţi liberalii să ni se alăture.
Semnatari: Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbraveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragos Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomaseschi, Lucia Varga şi Radu Zlati.