19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarii social-democraţi români şi germani: Acţiune pentru protejarea lucrătorilor sezonieri din Europa
Europarlamentarii social-democraţi români şi germani: Acţiune pentru protejarea lucrătorilor sezonieri din Europa

Liderii europarlamentarilor PSD România şi SPD Germania, Dan Nica şi Jens Geier, au anunţat un program comun de acţiuni pentru protejarea lucrătorilor sezonieri în UE. Pornind de la situaţia românilor angajaţi în sectorul agricol german în vremea pandemiei, cei doi şefi de delegaţii europarlamentare subliniază, într-un editorial comun publicat pe Euractiv.com, că ”elaborarea unei legislaţii specifice a devenit o prioritate, atât la nivelurile naţionale din statele membre, cât şi la cel european, în vederea definirii unui cadru normativ comun care să-i protejeze pe lucrătorii transfrontalieri”.

”Pandemia nu a însemnat izolare pentru toţi cetăţenii europeni. Zeci de mii de lucrători sezonieri şi-au asumat riscuri, deplasându-se în condiţii cel mai adesea improprii, pentru a munci în sectorul agricol. Iar la fermele de destinaţie i-au aşteptat condiţii neadecvate de muncă şi cazare în contextul pericolului reprezentat de Covid-19”, se arată în op-ed-ul semnat de Dan Nica şi Jens Geier.

”În multe cazuri, angajatorii au profitat în mod cinic, ilegal şi abuziv de pandemie, pentru a impune un regim de muncă necorespunzător standardelor europene. Au speculat lipsa sau ambiguitatea normelor existente, după cum au constatat controalele guvernamentale pe care le-am solicitat”, acuză liderii europarlamentarilor social-democraţi din România şi Germania.

Sub titlul ”Pentru protejarea lucrătorilor sezonieri în Europa”, Nica şi Geier pledează pentru stoparea şi prevenirea discriminărilor de felul celor la care sunt supuşi cetăţeni europeni, precum cei români angajaţi în ferme din Germania, dar şi cei care lucrează în alte domenii caracterizate prin condiţii de muncă precare, precum turismul, construcţiile şi îngrijirea persoanelor la domiciliu.

”Grupul S&D este între iniţiatorii rezoluţiei votate azi de Parlamentul European pentru a propune un set de standarde comune pentru protejarea lucrătorilor sezonieri. Totodată, am obţinut, ca şi grup politic, garanţii suplimentare din partea Comisiei Europene astfel încât sezonierii să fie consideraţi lucrători esenţiali, alături de asistenţii medicali, şoferii, angajaţii din alimentaţie şi curăţenie - pe scurt, toţi cei care fac posibil ca societăţile noastre să meargă mai departe în aceste vremuri dificile. Urmează necesara revizuire a Directivei privind agenţii biologici şi vom face demersuri în acest sens, pentru a avea un cadru normativ care să poată face faţă provocărilor epidemiologice”, a precizat Dan Nica.


Articole înrudite