02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Veniturile scad, preţurile cresc! Ce face Guvernul PNL pentru români? Nimic!
Cristian Dima (ALDE): Veniturile scad, preţurile cresc! Ce face Guvernul PNL pentru români? Nimic!

Cam asta e traducerea pe scurt a ceea ce se întâmplă în România în ultimele săptămâni. Cine spune că ţara noastră trece printr-un boom economic şi că nu avem de ce să ne îngrijorăm se minte singur, iar în cazul ministrului Cîţu de la finanţe este vorba doar de inconştienţă!
Să le luăm pe rând!
1) Preţurile faţă de anul trecut au crescut considerabil. Primul semnal: inflaţia! Inflaţia la luna aprilie 2020 este de 7 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Dacă acum inflaţia în România este 2,3%, înseamnă plus 2,3% faţă de preţurile de anul trecut. Deci preţurile cresc, nu scad.
2) Preţul la carburanţi va creşte. Nivelul scăzut al preţului la carburanţi din pandemie nu se va menţine la acelaşi nivel. De ce? Pentru că a crescut consumul! Previziunile arată că este de aşteptat ca benzina la pompă să coste cu până la 7% mai mult decât acum în perioada următoare. Ce înseamnă asta? Că vor creşte şi preţurile la alimente şi produse.
3) Salariile românilor au scăzut în luna aprilie cu peste 100 de lei! Da, este un lucru dovedit de Institutul Naţional de Statistică! Trei din zece români câştigă mai puţin cu 30%, faţă de perioada anterioară pandemiei. Salariul mediu net a scăzut cu 3,4% în aprilie. Ce înseamnă asta? O putere de cumpărare scăzută care va afecta consumul, deci implicit şi economia!
4) Rata şomajului creşte! Rata şomajului a fost în aprilie de 4,8%, nivel similar celui din a doua parte a anului 2017. Deci, cum poate să ne spună dna ministru de la Muncă faptul că la sfârşitul lunii Mai a existat o creştere a numărului de salariaţi cu 1%, în vreme ce în toată lumea creşte nivelul şomajului? Sunt aproape o jumătate de milion de români care nu s-au mai reîntors la muncă şi aproape un million de români care au venit din străinătate şi îşi caută de lucru! Cam asta e realitatea.
Unde sunt soluţiile Guvernului PNL pentru această situaţie economică a României? Unde sunt măsurile sociale? Nicăieri. Dimpotrivă, Guvernul PNL nu vrea să ia tocmai măsuri care să vină în sprijinul românilor, precum majorarea pensiilor şi alocaţiilor. V-am spus acum ceva timp de unde bani – printr-o realocare a cheltuielilor bugetare, spre exemplu de la capitolul bunuri şi servicii, acolo unde Guvernul PNL are sume mai mari cu 10 miliarde de lei faţă de guvernele anterioare (în condiţiile în care numărul de ministere e redus!)
În condiţiile în care preţurile cresc, Guvernul PNL trebuie să vină în sprijinul pensionarilor şi al românilor activi, al familiilor. De aceea, majorarea pensiilor până la un nivel care să asigure un trai decent este absolut necesară. Majorarea alocaţiilor ar aduce venituri în plus pentru familii. Ca să ne înţelegem: din majorările de pensii şi alocaţii o bună parte se vor întoarce în buget! Asta nu înţelege Guvernul PNL.
Însă, un plan economic real de creştere a locurilor de muncă, a investiţiilor ar însemna o gură de aer pentru economie. Unde e acest plan? Încă lucrează la el guvernanţii!


Articole înrudite