13 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezbatere maraton pentru fotoliul de primar al Galaţiului
Dezbatere maraton pentru fotoliul de primar al Galaţiului

Dezbaterea maraton (aproape 4 ore, n.r.) intitulat㠄"Candidezi, te provocăm”!", moderată de jurnalistul Liviu Mihaiu, a debutat cu recomandarea moderatorului pentru gălăţeni de a nu-i vota pe trei „grei” dintre candidaţii care au chiulit: Eugen Durbacă, Nicuşor Ciumacenco şi Ionuţ Pucheanu. Cei trei au declinat invitaţia cu o zi înaintea evenimentului. Liviu Mihaiu a avut un dar simbolic pentru candidatul Eugen Durbacă, o cravată de pionier pe care o purtau elevii din clasele V-VIII în perioada comunistă. Asta pentru că Durbacă, la cei peste 70 de ani, nu poate oferi decât soluţii comuniste unui oraş care oricum pare că a fost condamnat să se scufunde într-o groapă a sărăciei. Moderatorul a comentat hâtru absenţa celor trei candidaţi criticaţi, punând-o pe seama sa: "„Cred că au fugit de mine, nu de dumneavoastră...”".
Ulterior, pe parcursul dezbaterii, Cătălin Cristache, candidatul PMP, i-a adresat ironic (şi retoric, pentru că interlocutorul strălucea prin absenţă) lui Durbacă întrebarea dacă va mai candida şi în 2024, ca să ştie, să îi fie contracandidat.
Printre absenţi s-au numărat şi alte două candidate la fotoliul de primar. Drept pentru care, pe scena amenajată în holul Universităţii „Dunărea de Jos” se aflau 5 scaune ocupate doar de imaginile chiulangiilor.
Cei şapte candidaţi care s-au încumetat să bifeze prezenţa au ascultat cu atenţie întrebările care le-au revenit prin extragerea din urne, întrebări provenite de la societatea civilă şi presă, oferind soluţiile lor. Întrebările au fost împărţite pe 4 domenii: Educaţie şi cultură, Mediul de afaceri şi investiţii europene, Social - timp liber şi Gospodărire urban-administrativa.

"Şpăgi de 1.000 de lei pentru un loc de muncă la Transurb"

Absenţii au avut de răspuns la mai multe întrebări, atât dintre cele provenite de la societatea civilă, cât şi cele de la contracandidaţi şi s-au adus şi câteva acuzaţii. Aducem câteva în atenţie: distrugerea plajei Dunărea revine exclusiv fostului PC (gălăţenii le regăsesc candidaţii pentru primar şi consilieri pe listele ALDE). Tot lor le revine titlul „glorios” de „"mafia cimitirelor”". Şi tot spre ei s-au îndreptat acuzaţiile privind perceperea unor şpăgi de 1000 de lei pentru un loc de muncă ca şofer la Transurb. Acuzele au fost formulate în cadrul dezbaterii de către candidatul PMP şi merită atenţia organelor de cercetare.Trebuie spus că în cadrul şedinţelor Comisiei de Dialog Social a fost adus în atenţie cu repetiţie subiectul Transurb. Societatea este monitorizată pentru a se observa dacă operatorul municipalităţii face faţă necesarului transportului pentru gălăţeni. În această perioadă, de rodaj, până la completarea organigramei cu numărul necesar de şoferi, cei aflaţi în instituţie lucrează foarte multe ore zilnic, peste norma obişnuită de lucru, şi riscă să atingă un grad de oboseală prea mare pentru un şofer care are în mâinile sale siguranţa călătorilor pe care îi transportă, precum şi pe cea a tuturor celorlalţi participanţi la trafic.
În faza întrebărilor de tip foc încrucişat, în care candidaţii (trei dintre ei extraşi din urne de jurnalişti) puteau adresa întrebări oricăror candidaţi, primarul Marius Stan i-a întrebat pe doi dintre absenţi, retoric, de ce mai candidează, în condiţiile în care Dan Nica şi Victor Paul Dobre „le-au decis soarta cu o seară ?n urmă, într-o camera de la hotelul Mercur”.

Fonduri europene, policlinică şi vot în stradă

Candidaţii independenţi Daniela Simona Vreme şi Dorin Butunoiu (ambii consilieri judeţeni în acest mandat, n.r.) au atras atenţia asupra necesităţii accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea proiectelor locale, din diverse domenii aflate în curtea administraţiei locale: economice, sociale. Ambii au adus în discuţie absenţa strategiei de dezvoltare a judeţului, faţă de care localităţile din cadrul judeţului nu pot atrage fonduri europene. Butunoiu a subliniat faptul că în prezent judeţul nu are o asemenea strategie, fiind votată la începutul anului o formă nefinalizată a unei strategii. Iar Simona Vreme a reamintit că s-a opus adoptării acelei propuneri pentru că era prost făcută, de fapt era doar un copy paste al unui mandat anterior, neavând loc o adaptare a strategiei la necesităţile actuale. Tot cei doi au pus problema absenţei unei unităţi medicale de permanenţă necesară atât pentru copii, cât şi pentru adulţii care au nevoie să facă un tratament (cum ar fi cazul injecţiilor care trebuie făcute noaptea). Subiectul a fost adus atenţiei candidaţilor şi de către jurnalista Dana Roşca-Potorac - absenţa unei policlinici a municipalităţii. În prezent policlinica de la Judeţean este suprasolicitată. Dr. Goldură a amintit şi de policlinica cu plată, care trebuie să se mute în fostul sediu al centrului de recoltare a sângelui, reabilitat de către municipalitate, din cartierul Francezi.
Marius Stan i-a sfătuit pe gălăţeni să nu creadă gogoşile de campanie de genul apă gratuită, transport gratuit, pentru că nu pot fi susţinute.
Iulian Aramă a punctat necesitatea continuării proiectelor de dezvoltare a infrastructurii oraşului începute în acest mandat, precum şi colaborarea cu universitatea gălăţeană pentru dezvoltarea unor proiecte.
Candidaţii au oferit soluţii „universale” primarului pentru cazul în care se confruntă cu un Consiliu Local ostil: te faci frate cu dracu' până îţi treci proiectele! Organizezi şedinţa în zonele din oraş în care ar trebui să se realizeze o investiţie pe care consilierii refuză să o voteze. Astfel, obligaţi de presiunea concitadinilor prezenţi la şedinţe (şedinţele locale, dar şi judeţene, fiind publice) vor trebui să voteze, în ciuda interdicţiei de la partid. Tot presiunea publică o propune şi Cătălin Cristache, dar acesta, mult mai radical, merge pe ideea scoaterii oamenilor în stradă.
Liviu Mihaiu a întrebat, retoric, dacă vreunul dintre candidaţi este acţionar la Bacul ce traversează Dunărea. Răspunsul a venit simplu: cei care au legătură cu Bacul lipsesc. "„Mi-am închipuit"”, a replicat jurnalistul.
Una peste alta, dezbaterea a fost un exerciţiu democratic pentru sănătatea societăţii gălăţene. Universitatea „Dunărea de Jos” a fost agora dialogului, iar candidaţii participanţi au demonstrat că le pasă (cel puţin acum, în campanie) de gălăţeni. Admirabil este efortul candidaţilor independenţi, care dau dovadă de o adevărată încăpăţânare, în absenţa efectivelor de partid extrem de necesare şi utile într-o campanie electorală, pentru a se pune în slujba gălăţenilor. Experienţa lor ar putea fi utilizată de viitorul primar, pentru că au demonstrat că au dispoziţia şi capacitatea de a oferi multe comunităţii.


Articole înrudite