25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Titus Corlăţean: „Poziţia pe care o va exprima preşedintele Băsescu la Consiliul European trebuie să corespundă intereselor României”
Titus Corlăţean: „Poziţia pe care o va exprima preşedintele Băsescu la Consiliul European trebuie să corespundă intereselor României”
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, susţine că România nu va sprijini bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020, dacă propunerea este inacceptabilă, exprimându-şi speranţa ca poziţia pe care o va exprima preşedintele Traian Băsescu la Consiliul European să corespundă intereselor ţării noastre, nu celor ale PPE.
Titus Corlăţean speră "ca poziţia pe care preşedintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani'', fiind vorba de ''necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020, resursele necesare pentru dezvoltare".
"Această poziţie nu este nici singulară, nu ar trebui să fie nici surprinzătoare, pentru simplul motiv că facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE, care au o profundă nemulţumire faţă de propunerea pe care preşedintele Van Rompuy a formulat-o, această tăiere drastică, dramatică de fonduri, care se prefigurează a fi alocate în domenii importante în bugetul viitor al UE. 'Prietenii Coeziunii', din care şi România face parte, au spus-o foarte clar: nu suntem mulţumiţi cu această propunere! Şi atunci îmi pun întrebarea: de ce ar trebui să fim rezervaţi în a ne exprima public şi în a spune inclusiv în cadrul Consiliului că această propunere este inacceptabilă României? E o chestiune de fond şi dacă ne uităm la precedentele în materie şi aici precedentele îl contrazic în mod evident pe preşedintele Băsescu, au existat şi alte situaţii în care manifestarea politică a poziţiei unor state membre în 2005, atunci când s-a negociat bugetul UE în perioada 2007-2013, practic a condus la o respingere a propunerii iniţiale, a continuării negocierilor timp de şase luni, astfel încât abia la sfârşitul lui 2005 a fost adoptat bugetul, într-o formă care a corespuns intereselor statelor membre", a declarat ministrul de Externe la RFI.
El afirmă că România trebuie să-şi apere interesele în disputa privind bugetul UE.
"Suntem obligaţi să jucăm acest joc, tocmai pentru a ne afla la masa negocierii într-o poziţie mai bună. Trebuie s-o spunem la fel de răspicat cum a spus-o şi Polonia altă dată: dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto. Or suntem obligaţi să jucăm acest joc şi nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieşi dintr-o poziţie inconfortabilă, cum se află în clipa de faţă preşedintele Băsescu faţă de liderii aparţinând aceleiaşi familii politice, PPE. Trebuie să ne poziţionăm din punctul de vedere al intereselor României şi nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european", a spus Corlăţean.
Întrebat ce propunere ar putea fi acceptabilă României, ministrul a susţinut că cea avansată iniţial de Comisie este o foarte bună bază de lucru şi că ţara noastră s-ar putea raporta la aceasta.
"Sunt foarte multe state central-est-europene membre ale Uniunii Europene şi nu numai, care avem un punct de vedere foarte clar: aceste state, inclusiv România, au nevoie în baza principiului solidarităţii, să primească resursele necesare, pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani. Este nevoie ca formula de buget să nu includă o modalitate de repartizare a bugetului paradoxal spre regiunile mai dezvoltate. Merge împotriva logicii de dezvoltare omogenă a UE. Iată că există o bază de lucru, pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României să se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalţi membri din grupul de 'Prieteni ai Coeziunii'", a precizat el.
Titus Corlăţean completează că preşedintele Traian Băsescu interferează în jocul politic intern.
"Toată această retorică declanşată în ultimele zile reflectă şi o preocupare foarte serioasă de ordin intern, politic, electoral, pe care preşedintele Băsescu şi aliaţii săi o au în realitate. Şi de aici, dorinţa de a interfera, pretextând marile interese naţionale, a interfera în jocul politic intern, care altfel ar fi trebuit susţinut exclusiv de către partidele politice şi în niciun caz de preşedintele României", a spus ministrul de Externe.
Întrebat cum priveşte afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind "declaraţiile antieuropene" ale unor politicieni români, oficialul a răspuns: "Din perspectiva unei logici păguboase de campanie electorală prezidenţială. Preşedintele României n-ar trebui să intervină în campania electorală internă. Îşi prezintă poziţia sub diferite pretexte. Este legată însă de prestaţia foarte slabă a preferaţilor politici ai domniei sale şi predictibilitatea unor rezultate politice la alegerile parlamentare, din 9 decembrie extrem de slabe ale PDL-ului şi aliaţilor săi, îl obligă pe preşedinte să fie încă o dată vârful de lance într-o campanie electorală pe care românii, sunt convins, o vor califica într-un anumit fel foarte-foarte clar. Şi de aici, preocuparea foarte serioasă la nivelul Administraţiei Prezidenţiale pentru eşecul care se anunţă la capitolul PDL şi aliaţi".
Potrivit acestuia, în cazul în care nu se ajunge la un acord privind bugetul UE, la Consiliul European negocierile vor continua.
"Evident că negocierile vor continua şi evident că se va căuta până la urmă o soluţie de compromis, aşa a fost de fiecare dată. Dar să te retragi din luptă şi din negocierea politică de la bun început, pentru a nu-ţi deranja partenerii, liderii europeni din aceeaşi familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabilă. Cel care merge la Consiliul European şi şi-a asumat această reprezentare trebuie să respecte interesul real al societăţii româneşti, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar să fie importante", a mai spus Titus Corlăţean.


Articole înrudite