35 de români au fost blocaţi la graniţă după ce nu au primit dreptul de a intra în Republica Moldova. Este vorba despre un grup de 35 de cetăţeni români care nu a primit dreptul de a intra în Republica Moldova, pe la punctul de trecere a frontierei de la Albiţa după ce, cu o zi în urmă, fuseseră opriţi din cauza unei defecţiuni a sistemului informatic.
„În legătură cu apariţia unor probleme tehnice la Sistemul Informaţional al Poliţiei de Frontieră, în mai multe puncte de trecere pentru anumite intervale de timp se pierde legătura cu baza de date centrală. Astfel că, înregistrarea călătorilor şi mijloacelor de transport se desfăşoară cu dificultate, iar acest fapt va condiţiona creşterea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei de stat. În prezent, o echipă de tehnicieni ai IGPF lucrează la remedirea problemei. Rugăm călătorii să prezinte înţelegere şi răbdare la situaţia creată. Venim cu precizarea că dificienţele la Sistem au fost semnalate încă de săptămâna trecută, motivul ar fi numărul masiv de călători înregistraţi în ultima preioadă.”, a transmis Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova.
Acest motiv invocat de autorităţile moldoveneşti pare cusut cu aţă albă. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe din România a emis un comunicat de presă prin care îşi manifestă preocuparea faţă de acest incident care s-a transformat deja într-un scandal transfrontalier.
”Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi preocupare situaţia creată la graniţa României cu Republica Moldova şi a solicitat, în spiritul dialogului şi cooperării care caracterizează relaţia dintre cele două state, explicaţii cu privire la motivele pentru care cetăţenilor români nu li s-a permis trecerea frontierei. În acest sens, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost invitat la consultări pentru clarificări suplimentare. De asemenea, prin intermediul Ambasadei României de la Chişinău s-au făcut demersuri pentru a ne asigura că cetăţenilor români le sunt respectate drepturile, aşa cum este normal într-un stat aflat într-o relaţie de asociere cu UE şi de parteneriat strategic cu România”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României.