27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După pesta porcină, România se pregăteşte să contracareze PESTA OVINELOR
După pesta porcină, România se pregăteşte să contracareze PESTA OVINELOR

Primul focar de Pestă a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie şi 9 iulie. Din data de 9 iulie şi până la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare.Primul focar de Pestă a Micilor Rumegatoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare în 28 iunie şi 9 iulie. Din data de 9 iulie şi până la data prezentei nu a mai fost confirmat un alt focar de boală în Bulgaria. Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de ţară liberă de pesta micilor rumegătoare.

Pentru a păstra acest statut, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ANSVSA a întreprins acţiuni de prevenire a introducerii virusului acesti boli în România:
A transmis în teritoriu note de serviciu, care s-au concretizat prin organizarea de întâlniri cu părţile implicate şi interesate, întâlniri care au vizat:

–  informarea medicilor veterinari cu atribuţii specifice, a operatorilor economici şi a tuturor persoanelor implicate în activitatea de comerţ cu rumegătoare din Bulgaria sau cu rumegătoare care tranzitează Bulgaria;

– intensificarea acţiunilor de supraveghere pasivă, în special în judeţele din sudul ţării;

– instruirea medicilor veterinari cu privire la recunoaşterea semnelor clinice de boală în conformitate cu specificaţiile Organizaţiei Mondiale de Sănătate Animală (OIE);

– întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce priveşte transporturile  de rumegătoare din Bulgaria şi Turcia, având în vedere că ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigaţiilor de laborator.

De asemenea, specialiştii din cadrul Autorităţii de la nivel central s-au întâlnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru a analiza situaţia epidemiologică din Bulgaria şi pentru a stabili măsurile adecvate pentru  supravegherea şi diagnosticarea acestei boli.În data de 21 august este convocată o instruire prin videoconferinţă cu reprezentanţii tuturor DSVSA judeţene pe acest subiect, urmând ca, în scurt timp să fie organizat un excerciţiu de simulare pentru pesta micilor rumegătoare.
Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicaţi în activitatea de comerţ cu rumegătoare să acorde maximă atenţie instrucţiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a îşi proteja efectivele  de rumegătoare mici de această boală.Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene.

Detalii privind pesta micilor rumegătoare se pot regăsi accesând link:
http://www.ansvsa.ro/sanatate-bunastare-si-nutritie-animala/sanatatea-animalelor/boli-ovine/


Articole înrudite