04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După mai bine de şase ore de discuţii mai aprinse ca niciodată şi alte două ore de vot, Guvernul Emil Boc a fost reconfirmat în funcţie. Asta după ce majoritatea senatorilor şi deputaţilor a respins moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi susţinută de PNL. 228 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii. Pentru ca Executivul să cadă ar fi fost nevoie de 236 de voturi.
Votul a fost întrerupt pentru câteva zeci de secunde, după ce preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-a cerut unei doamne care-l însoţea pe deputatul PSD Nicu Bănicioiu să părăsească plenul. Imediat au apărut probleme într-unul din balcoanele plenului, Anastase cerând din nou intervenţia forţelor de ordine.
Cel puţin nouă parlamentari ai Puterii au trădat. Printre ei, şi Teo Trandafir.
În condiţiile în care moţiunea PSD a picat, legile care prevăd tăierea salariilor bugetarilor şi a pensiilor se consideră adoptate de Parlament. Pot fi însă atacate, în termen de cinci zile de la adoptare, la Curtea Constituţională. Judecătorii Curţii nu au un termen până la care să dea o soluţie.

Boc către parlamentari: „Aţi plagiat şi greşit textul moţiunii, habar nu aveţi pe ce lume trăiţi”

Premierul Boc i-a atenţionat pe parlamentarii opoziţiei că au redactat greşit moţiunea de cenzură elaborând un text care se referă şi la legea pensiilor deja aprobată de Parlament şi i-a acuzat că au copiat paragrafe dintr-un articol de presă, spunându-le că au plagiat şi nu ştiu pe ce lume trăiesc. El a afirmat că textul moţiunii de cenzură prezentat în Parlament face referire atât la proiectul care reduce salariile şi pensiile, dar şi la proiectul de lege care elimină pensiile speciale, pentru care însă nu a fost depusă o moţiune. "Habar nu aveţi pe ce lume trăiţi. Conştient sau inconştient, aţi amestecat legile pentru a vă apăra privilegiile", a spus Boc parlamentarilor. El i-a acuzat totodată pe aceştia că au plagiat cu "copy-paste" paragrafe întregi dintr-un articol de presă, pe care le-au introdus în textul moţiunii. "Nu sunteţi în stare nici să vă concepeţi textul moţiunii", a spus Boc, huiduit permanent de parlamentari. El a susţinut că nu a observat nicio propunere concretă în moţiune şi că textul acesteia este un exemplu de populism şi demagogie.

Ponta către Boc: „Cred că, realmente, sunteţi căzut în cap!”

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a răspuns, de la tribuna Parlamentului, acuzelor premierului, conform cărora el şi social-democraţii ar apăra pensiile de lux şi pensiile parlamentarilor, susţinând că aceste afirmaţii sunt contrare realităţii: "Îl tot aud pe primul ministru vorbind că vreau eu sau probabil domnul Bănicioiu sau probabil domnul Igaş să apărăm pensiile. Domnul Boc, v-am auzit şi când aţi spus că sunt procuror comunist deşi aveam 17 ani. Cred că, realmente, sunteţi căzut în cap. Despre ce pensie vorbiţi, despre pensia mea? Despre pensiile celor de aici? Nu înţelegeţi că le tăiaţi pensiile celor şase milioane de pensionari? (...) Domnule Boc, nu cred că părinţii dvs. sunt pensionari de lux, dar le tăiaţi şi lor pensiile. Le tăiaţi tuturor celor care au construit această ţară şi care au spus şi au crezut în noi că atunci când or să ajungă la pensie vor avea un trai decent".
Liderul PSD a apreciat, totodată, că miniştrii şi parlamentarii puterii aflaţi în sală „sunt nişte simpli executanţi ai ordinelor” preşedintelui Traian Băsescu şi nu ei sunt de vină pentru măsurile Guvernului. „Nu cred ca este normal să batem câinele dacă stăpânul este rau”, a mai spus Victor Ponta.

Antonescu către Ponta: „Vă chem ca, împreună cu partidele noastre, să apărăm libertatea în România”

Preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a lansat un apel către liderul PSD, Victor Ponta, ca, alături de formaţiunile politice pe care le conduc, să apere libertatea în România. "Aţi spus, domnule Ponta, că aţi fost în Piaţa Universităţii. Pesemne că ne-am întâlnit şi, dacă ne-am întâlnit acolo, nu ne-am întâlnit în numele cotei sau a impozitului progresiv, nici măcar în numele liberalismului sau social-democraţiei. Ne-am întâlnit în numele libertăţii şi vă chem ca astăzi, împreună cu partidele noastre, să apărăm libertatea în România. Nu e nevoie doar să votăm această moţiune, ci să spunem că, din această seară, dacă moţiunea trece, suntem capabili împreună să oferim o alternativă de guvernare României şi, dacă moţiunea nu trece, că suntem capabili să conducem în plan politic o mişcare de rezistenţă în România împotriva aberaţiei şi dictaturii", a spus Antonescu, în plenul Parlamentului la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de PSD. El i-a transmis lui Ponta că nu i se adresează în calitatea acestuia de preşedinte al PSD, partid "care a introdus în România clientela politică, nepotismul, traseismul", ci în calitatea acestuia de om "suficient de tânăr ca să fie încă liber".
Liderul PNL s-a adresat şi reprezentanţilor PC, ai UDMR, dar şi unora dintre democrat-liberali, care, "în afară de şefi, subalterni şi neamuri, mai au şi compatrioţi".

Petru Lakatos (UDMR): „Moţiunea de cenzură este cea mai închegată şi incisivă a PSD”

Moţiunea de cenzură dezbătută ieri în Parlament este "cea mai închegată şi incisivă" din toate cele iniţiate de PSD pentru că "acţionează asupra subconştientului", a declarat deputatul UDMR Petru Lakatos. Potrivit acestuia, opoziţia vine cu multe soluţii cu care poate fi de acord UDMR, dacă le analizează separat, însă aceste soluţii "nu formează un întreg coerent". El a susţinut necesitatea ca guvernul să regândească strategia de dezvoltare economică, susţinând că nu sunt suficiente programele care rezolvă o problemă sau alta într-un domeniu sau altul în care "alocarea resurselor se face în funcţie de puterea politică a ministrului care coordonează domeniul respectiv".

Guvernul Boc, tras în ţeapă de protestatari în fata Parlamentului

Mai mulţi reprezentanţi ai revoluţionarilor au venit în fata Parlamentului îmbrăcaţi cu pelerine roşii, ducând în mâini ţepe în care erau înfipte păpuşi pe care erau scrise numele miniştrilor din cabinetul Boc: Şeitan, Udrea, Videanu. Păpuşile care reprezentau pe Udrea, Boc şi Băsescu au fost rupte, călcate în picioare şi arse. Pompierii care au intervenit să stingă focul au fost opriţi de protestatari, însă serviciile de intervenţie au reuşit să stingă focul în cele din urmă.
Deşi au susţinut lozinci anti-guvernamentale, protestatarii au ascultat cu atenţie discursul susţinut de Victor Ponta, iar la final au aplaudat. Unii dintre ei au început să se îmbrâncească cu jandarmii, au aruncat cu sticle cu apă şi au spart monitorul instalat pentru a urmări desfăşurarea moţiunii în Parlament. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, unele dintre acestea fiind transportate la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Mai mulţi protestatari au încercat să intre cu forţa în curtea Parlamentului, însă au fost opriţi de jandarmi. Pentru că nu au reuşit să intre la Parlament, protestatarii au ales să blocheze traficul. Acţiunea de protest, prevăzută între orele 9.00 şi 16.00, a coincis cu dezbaterea în plen a moţiunii de cenzură împotriva guvernului. De asemenea, la mitingul de protest iau parte şi reprezentanţi ai pensionarilor.


Articole înrudite