25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lapoviţă, ninsoare şi temperaturi maxime în scădere până pe 16 decembrie
Lapoviţă, ninsoare şi temperaturi maxime în scădere până pe 16 decembrie
Valorile termice maxime vor scădea în perioada următoare până la -6 grade Celsius, mai ales în zona montană, în timp ce precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare sunt prognozate până în 6 decembrie, dar şi după data de 8 decembrie, arată prognoza întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 3-16 decembrie 2012.
Potrivit meteorologilor, în zona Banatului, până în data de 7 decembrie, temperatura aerului va fi în scădere, de la valori maxime în jur de 4 grade, până la valori, în medie, de 1-2 grade Celsius, vremea devenind rece pentru această perioadă. Începând din 8 decembrie se va înregistra o uşoară creştere spre valori maxime medii în jur de 3 grade până în ultimele două zile ale intervalului, când se va înregistra o nouă scădere. Temperaturile minime vor scădea până în data de 7 decembrie, la valori medii în jur de -4 grade, apoi variaţiile vor fi nesemnificative de la o zi la alta. În plus, vor fi precipitaţii în general slabe, mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare, cu probabilitate mai mare în intervalul 3-6 decembrie şi după data de 8 decembrie.
Pentru regiunea Crişanei, temperaturile maxime se vor situa sub mediile climatologice ale perioadei şi vor fi în scădere uşoară până în data de 7 decembrie, când se vor situa, în medie, în jurul valorii de zero grade Celsius. Începând din 8 decembrie se va înregistra o uşoară creştere spre valori maxime medii în jur de 2 grade până în ultimele două zile ale intervalului, când vor scădea din nou. Temperaturile minime vor scădea până în data de 8 decembrie, la valori medii în jur de -6 grade, apoi variaţiile vor fi nesemnificative de la o zi la alta. Precipitaţiile vor fi, în general, slabe, mai ales sub formă ninsoare, cu probabilitate mai mare în intervalul 3-6 decembrie, dar şi după data de 8 decembrie.
Conform prognozei ANM, în Transilvania, vremea se va răci până în data de 7 decembrie, când maximele termice vor deveni uşor negative şi se vor situa, în medie, în jurul valorii de -2 grade. După data de 8 decembrie, temperaturile maxime se vor menţine în continuare negative, la valori medii între -2 şi -1 grad Celsius. Temperaturile nocturne vor fi în scădere în prima jumătate a intervalului până la valori medii în jur de -8 grade, apoi variaţiile vor fi nesemnificative. În zonele depresionare se vor înregistra valori minime în jur de -10 grade. Temporar va ninge slab, cu probabilitate mai mare în 3-5 decembrie şi după 8 decembrie.
În zona Maramureşului, vremea va deveni rece pentru începutul lunii decembrie. Temperatura aerului va fi în scădere până în data de 8 decembrie, când valorile maxime medii vor deveni negative la valori de -2 până la -1 grad, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de -6 grade. Până la sfârşitul intervalului regimul termic nu va avea variaţii semnificative, o uşoară scădere urmând să se înregistreze după data de 14 decembrie. Va ninge slab şi temporar, iar probabilitatea mai mare de precipitaţii este mai mare pe 5 decembrie şi după data de 8 decembrie.
În Moldova, temperatura aerului va fi în scădere uşoară şi treptată. Maximele termice vor fi la începutul intervalului, în medie, de 2-4 grade Celsius, iar după data de 12 decembrie, vor deveni uşor negative şi se vor situa în jurul valorii de -2 grade. Temperaturile minime, uşor pozitive la începutul intervalului, vor deveni negative după data de 5 decembrie şi vor fi, în medie, între -6 şi -4 grade. Pe 5 şi 6 decembrie temporar va ninge slab. În restul intervalului, probabilitatea de precipitaţii, sub formă de ninsoare, va fi redusă.
Prognoza ANM relevă faptul că, în zona Dobrogei, până în data de 6 decembrie vor exista uşoare fluctuaţii ale temperaturii aerului, dar valorile se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei. Temperaturile maxime mai pot atinge 10-11 grade Celsius, iar cele minime vor fi între 2 şi 6 grade. Începând din 7 decembrie, vremea se va răci, apropiindu-se de normalul termic al perioadei. Astfel, vor fi, în medie, maxime de 4-6 grade Celsius şi minime uşor negative, în jur de -1 grad. În zilele de 5 şi 6 decembrie va ploua, iar după data de 9 decembrie va creşte probabilitatea de precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă.
Pentru zona Munteniei, temperatura aerului va fi în scădere uşoară şi treptată, valorile termice apropiindu-se de cele normale pentru această perioadă. Valorile termice diurne vor fi, la începutul intervalului, în medie, de 4-6 grade Celsius, iar după data de 11 decembrie se vor situa în jurul valorii de 2 grade. Temperaturile din cursul nopţilor, uşor pozitive la începutul intervalului, vor deveni negative după data de 5 decembrie şi vor fi, în medie, cuprinse între -4 şi -2 grade. Pe 5 şi 6 decembrie se vor semnala precipitaţii slabe, mixte. Probabilitatea de precipitaţii mixte va creşte după data de 8 decembrie.
În Oltenia, temperatura aerului va fi în scădere uşoară şi treptată, la începutul intervalului analizat media fiind de 4-6 grade Celsius, iar după data de 14 decembrie se vor apropia de zero grade. Temperaturile minime vor coborî sub pragul îngheţului încă de la începutul intervalului şi vor fi, în medie, între -5 şi -3 grade Celsius. În data de 5 decembrie vor fi precipitaţii mixte, iar după data de 8 decembrie temporar vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
La munte, temperatura aerului va fi în scădere uşoară până în data de 7 decembrie, apoi variaţiile vor fi nesemnificative. Valorile maxime vor fi, în medie, de -6 până la -4 grade, iar cele minime de la -12 la -8 grade. Temporar, va ninge cu precădere pe 5 decembrie şi după data de 8 decembrie.


Articole înrudite