Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Europene privind Eficienţa Energetică (DEE), a cărei dată de intrare în vigoare este 4 decembrie, va avea un impact asupra tuturor consumatorilor români, iar pe termen mediu va conduce la costuri mai mici în facturile la întreţinere, se arată într-un comunicat al companiei ISTA.
Între efectele implementării Directivei Europene privind Eficienţa Energetică se numără reducerea facturilor la energie şi întreţinere, încurajarea controlului consumului individual, facturi detaliate, consiliere în materie energetică, noi locuri de muncă.
În cel mult 18 luni, statele membre UE vor trebui să transpună prevederile Directivei 2012/27/UE în legislaţia naţională astfel încât să fie îndeplinit obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% până în 2020.
„Directiva 2012/27/UE, care intră în vigoare mâine (marţi - n.r.) va face obligatorii măsurile de economisire a energiei, inclusiv renovarea clădirilor publice, programe pentru sectorul serviciilor publice şi auditurile energetice pentru companii astfel încât consumul de energie să scadă cu 20% la nivelul Uniunii Europene până în 2020. România, alături de celelalte state membre UE, va trebui să transpună prevederile Directivei Europene privind eficienţa energetică în legislaţia naţională, până la data de 5 iunie 2014”, a declarat Marian Þiţu, director general ISTA România.
Acesta a adăugat că investiţiile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice vor conduce, pe termen scurt şi mediu, la reducerea facturilor la energie.
Clădirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie în Uniunea Europeană, iar reducerea consumului de energie şi utilizarea energiei din surse regenerabile vor contribui la reducerea dependenţei energetice a UE şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Directiva europeană precizează că utilizarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri pentru energia termică la măsurarea consumului individual de energie termică în clădirile cu mai multe apartamente alimentate prin reţeaua de termoficare sau prin încălzirea centrală comună este benefică, în măsura în care consumatorii finali îşi controlează consumul individual.
„În momentul de faţă, mai mult de 50% dintre locuinţele aflate în sistemul centralizat de termoficare sunt necontorizate. Prin instalarea contoarelor individuale sau a repartitoarelor de costuri, consumatorii vor plăti exact atât cât consumă şi îşi vor putea regla consumul în funcţie de nevoile de moment”, a mai spus Marian Þiţu.
Potrivit acestuia, utilizarea unui sistem de contorizare individuală poate reduce costurile facturii cu până la 30%, iar investiţia pentru instalarea contoarelor individuale poate fi amortizată în decurs de cel mult 12 luni de utilizare, din diferenţa costurilor lunare de întreţinere.
Compania ISTA, cu sediul central în Essen, Germania, este prezentă pe piaţa din România cu servicii de calcul al consumurilor individuale de apă şi căldură începând din anul 1995, având în prezent peste 250.000 de clienţi în aproape toate zonele ţării.