25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
FMI a convenit cu autorităţile două acţiuni pentru reducerea arieratelor statului
FMI a convenit cu autorităţile două acţiuni pentru reducerea arieratelor statului
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a convenit cu autorităţile două acţiuni pentru reducerea arieratelor, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
"Am convenit asupra unor acţiuni prealabile, adică a unor măsuri de reducere a arieratelor înainte de finalizarea acestei evaluări. Există două acţiuni prealabile la arieratele pe buget de stat şi pe autorităţile locale. Acestea sunt importante pentru că faptul că nu îţi plăteşti facturile periclitează, practic, lanţul economic pentru că dacă nu îţi plăteşti  furnizorii nici aceştia nu îşi pot plăti proprii furnizori. Aceste sume sunt gestionabile şi de aceea Guvernul trebuie să fie considerat un cumpărător credibil şi care îşi plăteşte facturile la timp", a spus de Vrijer.
Potrivit acestuia, un alt subiect avut în discuţie cu autorităţile, Comisia Europeană şi Banca Mondială este CFR Marfă.
"Pe măsură ce a devenit evident că CFR Marfă nu funcţiona bine, înregistra pierderi în 2012, aceste lucruri nu se schimbă în 2013, în cele din urmă autorităţile au ajuns la o concluzie inevitabilă şi anume că cel mai bine este să vândă această companie unui investitor strategic. Adică cineva care să ia această companie să o dezvolte, aceasta fiind practic cea mai bună soluţie. Acest proces va dura ceva vreme pentru că dacă doreşti să ai un investitor serios trebuie să îi dai acestuia timp să analizeze situaţia companiei, să facă acel proces de due-diligence. Pentru că societatea are datorii trebuie să găseşti o soluţie care trebuie discutată cu Comisia Europeană pentru că este o formă de ajutor de stat. Dacă întreprinderea este privatizată această problemă poate fi rezolvată. Am convenit ca ofertantul câştigător pentru CFR Marfă va fi selectat şi că acordul de vânzare - cumpărare va fi iniţializat înainte de finalizarea acestei evaluări", a spus oficialul FMI.
În ceea ce priveşte Transgaz, acesta a afirmat că oferta publică iniţială de 15% pe care o convenise la ultima evaluare a fost amânată, iar acest lucru se va face până la finalizarea acestei evaluări.
"Este important ca Transgaz să fie bine pregătit pentru situaţia în care există nişte rezerve de gaz care pot fi exportate. Pentru că România are rezerve şi rezerve potenţiale este important ca această companie să fie adaptată înainte ca acestea să fie aduse la suprafaţă. Data trecută am convenit să deschidem Complexul Oltenia pentru participare privată. O acţiune prealabilă în acest sens va fi semnarea contractului cu un consultant de tranzacţie pentru această posibilitate pentru o ofertă publică iniţială. Complexul Oltenia este, potenţial, o companie foarte bună, este un complex mare, important pentru securitatea energetică a ţării pentru că Hidroelectrica produce multă energie, iar dacă nu există apă atunci este problemă. Deci Oltenia trebuie să poată să preia o astfel de situaţie, să acopere acest deficit la un moment dat şi este important să implicăm sectorul privat în acest complex şi să ne asigurăm că investiţiile mari de care este nevoie pentru ca această companie să fie un succes este mobilizarea", a mai afirmat Vrijer.


Articole înrudite