25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezbaterea privind raportul MCV pentru România, scoasă de pe agenda Comisiei LIBE a PE
Dezbaterea privind raportul MCV pentru România, scoasă de pe agenda Comisiei LIBE a PE
Punctul intitulat „Raport al Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)” a fost scos miercuri de pe agenda Comisiei pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European (PE) în urma unui vot organizat la solicitarea eurodeputatei PNL Renate Weber, care insistă asupra necesităţii unei dezbateri în plen asupra subiectului, în prezenţa vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding.
Deşi subiectul figurea de o bună perioadă de timp pe agenda şedinţei de miercuri a Comisiei LIBE, circumstanţele includerii sale pe ordinea de zi nu par să fi fost încă elucidate.
„Nu ştiu cum a apărut pe agendă, fac în continuare săpături, nimeni nu vrea să-mi răspundă, am ceva date şi indicii, ca să spun aşa. Deci a apărut într-un mod foarte neortodox, total nepotrivit, pentru că, de fapt, agenda o face preşedintele împreună cu coordonatorii, ori eu sunt coordonator din partea ALDE şi vă spun că nu s-a discutat”, a declarat Renate Weber după votul privind scoaterea de pe agendă a raportului.
„A trebuit astăzi să avem o mobilizare chiar foarte frumoasă la prima oră ca să modificăm agenda, am fost şi noi şi colegii socialişti prezenţi în sală şi, în felul acesta, l-am scos pentru moment de pe agendă. Mai ales în condiţiile în care personal am solicitat şi am convins grupul meu politic să avem o dezbatere în plen, la cel mai înalt nivel, în prezenţa doamnei comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie Viviane Reding, ca să discutăm metodologia acestui mecanism, să discutăm felul în care este aplicat, ce se va întâmpla în viitor cu el; pentru asta e nevoie ca cineva care să aibă într-adevăr forţa politică să fie prezent şi să răspundă la astfel de întrebări”, a adăugat eurodeputata PNL.
Ea a precizat că grupul ALDE, din care face parte, susţine această poziţie şi că o decizie privind organizarea unei eventuale dezbateri în plenul PE de la Strasbourg privind MCV urmează să fie luată la următoarea şedinţă a Conferinţei preşedinţilor PE. Renate Weber speră ca o asemenea dezbatere să aibă loc chiar în sesiunea plenară a PE din martie.
Europarlamentarul a subliniat că dezbaterea programată miercuri în Comisia LIBE nu avea rost. „Ar fi fost prezent nu ştiu cine, vreun funcţionăraş de la Comisie, nu ne interesează aşa ceva”, a explicat Renate Weber, precizând că nu există nicio legătură între solicitarea sa şi introducerea pe agenda Comisiei LIBE a raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV.
„O să avem mâine, probabil, o discuţie în şedinţa coordonatorilor şi din nou o să explic că nu este sub nicio formă momentul acum, trebuie să vedem ce se întâmplă, dacă va fi dezbaterea în plen, iar dacă nu va fi în plen şi la o dată ulterioară va fi în LIBE, chiar şi asta ar fi OK, dar în prezenţa doamnei comisar Viviane Reding, nu a unui funcţionar”, a mai spus Renate Weber.
Punctul respectiv a fost înlocuit pe ordinea de zi cu o dezbatere suplimentară asupra raportului „Îngheţarea şi confiscarea produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană”, al Monicăi Macovei, care era sub semnul întrebării în agenda iniţială, din cauza programului încărcat al comisiei LIBE. Conform ordinii de zi a comisiei LIBE, votul asupra raportului eurodeputatei Monica Macovei va avea loc joi, în aceeaşi zi în care eurodeputaţii se vor pronunţa şi asupra raportului „Carta UE: Ansamblu de norme pentru libertatea presei în UE”, al eurodeputatei Renate Weber.

Articole înrudite