România trebuie să-şi organizeze colectarea selectivă a deşeurilor până în anul 2015 cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă, acest demers fiind necesar pentru a respecta obiectivele Directivei cadru a Uniunii Europene privind deşeurile, a declarat marţi Nicoleta Chiriac, consilier personal al ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
„Până în anul 2015, colectarea selectivă trebuie organizată cel puţin pentru hârtie, metal, plastic şi sticlă, fiind necesar ca România - ca stat membru - să-şi organizeze colectarea separată a deşeurilor pentru a asigura o calitate bună a materialelor pentru reciclare. De asemenea, până în anul 2020, procesul de reutilizare şi de reciclare trebuie să reprezinte minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă, provenind din deşeuri menajere şi deşeuri asimilabile acestora”, a afirmat Nicoleta Chiriac.
În ceea ce priveşte transferurile de deşeuri, potrivit Regulamentului (CE) nr. 1013/2006, România poate formula, până la data de 31 decembrie 2015, obiecţii împotriva transferurilor efectuate pentru valorificarea anumitor deşeuri, prevăzute la art. 63 (5) din documentul menţionat. Totodată, România mai poate ridica obiecţii împotriva unor transferuri de deşeuri, dacă acestea contravin prevederilor planurilor de gestionare a deşeurilor, cu condiţia ca respectivele planuri să cuprindă măsuri prin care să se acorde prioritate gestionării deşeurilor generate pe teritoriul României.
„Conform Directivei UE privind Depozitarea deşeurilor, statul român trebuie să închidă etapizat, până la 16 iulie 2017, un număr de 101 depozite de deşeuri «clasa b» din zona urbană. De asemenea, România nu va realiza, la nivel naţional, mai mult de 65 de depozite de deşeuri «clasa b»”, a adăugat Nicoleta Chiriac.
Aceasta a precizat, totodată, că „Strategia Naţională pentru Gestionarea Deşeurilor 2014-2020” este în faza de finalizare a evaluării de mediu, respectiv în faza de dezbatere publică a raportului de mediu.
„Revizuirea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD) pentru perioada 2014-2020 şi implementarea unui soft privind trasabilitatea deşeurilor se va realiza printr-o asistenţă tehnică finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, caietul de sarcini fiind în curs de elaborare. Proiectele majore, de peste 50 de milioane de euro, trebuie aprobate de Comisia Europeană, în timp ce proiectele cu o valoare de sub 50 milioane de euro sunt aprobate de Ministerul Mediului, însă cu implicarea Comisiei Europene şi a JASPERS”, a mai spus Nicoleta Chiriac.