Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a reafirmat importanţa relaţiei transatlantice şi a reiterat sprijinul ferm al României pentru consolidarea parteneriatului dintre Statele Unite şi Europa cu ocazia participării sale la Roma, la o reuniune ministerială a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO şi UE.
Potrivit MAE, Corlăţean a evaluat prezenţa secretarului de stat american la reuniunea transatlantică, la puţin timp de la preluarea mandatului, ca o reconfirmare din partea SUA a importanţei acestei relaţii.
Ministrul român de Externe s-a referit, în intervenţia sa, la situaţia din Afganistan, reiterând angajamentul României privind continuarea prezenţei militarilor români. A evocat perspectivele retragerii acestora, pe măsură ce misiunea ISAF se apropie de final, pe baza unui calendar coordonat cu ceilalţi membri ai ISAF.
De asemenea, a arătat că ţara noastră este pregătită să participe la viitoarea misiune condusă de NATO, în Afganistan, ca o contribuţie la efortul Alianţei Nord-Atlantice de adaptare la contextul internaţional în schimbare. Totodată, s-a referit şi la alte măsuri destinate să susţină stabilizarea Afganistanului, inclusiv la prezenţa României în cadrul misiunii UE în această ţară - EUPOL.
Alături de alţi omologi, ministrul român a subliniat importanţa Parteneriatului Estic în politica de vecinătate a Uniunii Europene şi a încurajat o cooperare strânsă cu ceilalţi parteneri pe temele circumscrise acestui instrument.
O altă temă abordată de şeful diplomaţiei române a fost situaţia din Orientul Mijlociu, cu trecerea în revistă a situaţiei curente şi perspectivelor procesului de pace, respectiv a situaţiei din Siria. Astfel, pe ambele dimensiuni menţionate, a încurajat întreprinderea de măsuri în vederea identificării, agreării şi implementării de soluţii politice, de către actorii implicaţi.
În ceea ce priveşte Siria, a salutat eforturile internaţionale întreprinse până acum şi iniţiativele care ar putea conduce la reglementarea politică a conflictului intern, exprimând disponibilitatea ţării noastre de a sprijini, pe baza propriei experienţe, un eventual viitor proces de tranziţie.
Referitor la nordul Africii, ministrul Corlăţean a apreciat că răspunsul comunităţii internaţionale faţă de problemele actuale din Mali trebuie să fie multidimensional, încurajând acţiunea comună a ţărilor din regiune.
Ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea unor eforturi ferme din partea întregii comunităţi internaţionale pentru combaterea terorismului, evoluţiile recente reconfirmând faptul că toate statele sunt afectate de acest flagel.
La reuniunea ministerială transatlantică a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO şi UE au participat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună, Catherine Ashton, şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Discuţia ministerială s-a desfăşurat sub forma unui dineu de lucru şi a fost prima astfel de reuniune la care a participat secretarul de stat al SUA de la preluarea mandatului.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat o serie de teme de actualitate de pe agenda de politică externă a partenerilor transatlantici, respectiv situaţia din Afganistan, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, precum şi angajamentul statelor şi organizaţiilor reprezentate la reuniune împotriva terorismului internaţional şi neproliferării nucleare.