25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice din România nu vor participa la conclavul în cadrul căruia se va alege noul Suveran Pontif de la Vatican pentru că unicul cardinal român, Lucian Mureşan, a depăşit vârsta de 80 de ani.
„Papa este ales doar de cardinali care nu au ajuns încă la vârsta de 80 de ani. Cardinalul Lucian Mureşan din România a depăşit această vârstă, astfel că nu participă la conclav”, a declarat pentru AGERPRES monseniorul Dirschl Johann, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice Timişoara.
Cu toate acestea, întreaga creştinătate catolică din România se roagă pentru alegerea unui nou Papă, alături de ceilalţi peste un miliard de catolici din întreaga lume, după ce Papa Benedict al XVI-lea şi-a anunţat retragerea.
„Ne rugăm pentru alegerea noului Papă”, a spus monseniorul Dirschl Johann care consideră că noul Papă va continua tradiţia predecesorilor săi în conducerea Bisericii Romano-Catolice.
Cetatea Vaticanului îşi poartă numele încă din antichitate, predatând creştinismul; se presupune că această parte a Romei nelocuită la început (ager vaticanus) a fost considerată întotdeauna un loc sacru.
În 326, prima biserică, bazilica lui Constantin, a fost construită peste mormântul Sfântului Petru, care a fost înmormântat într-un cimitir obişnuit în acel loc, iar din acel moment zona a început să fie populată.
Sfântul Scaun reprezintă Biserica Catolică în relaţiile cu statele şi este distinct faţă de Vatican, care este un stat de sine stătător.
Suveranul Pontif este atât suveran al Cetăţii Vaticanului (denumirea oficială a statului Vatican), cât şi şef al Sfântului Scaun. Suveranul este ales pe viaţă, în conclav, de către cardinalii cu vârsta sub 80 de ani.
„Rangurile prelaţilor în Curia Romană încep cu secretarul papal şi se termină cu cardinalii. Numai cardinalii participă la conclav, unde papa se alege liber. Conform Constituţiei Conclavului, şedinţele sunt conduse de camerlengo, iar votul este secret. Momentul cel mai important la alegerea unui Papă este anunţul care se face de la balcon: Habemus Papam!”, a detaliat monseniorul Dirschl Johann.
Suveranul Pontif poartă următoarele titluri, în ordinea lor: Episcop al Romei,Vicar al lui Isus Cristos, Succesor al Sfântului Petru, Prinţ al Apostolilor, Pontif Suprem al Bisericii Universale, Primat al Italiei, Arhiepiscop şi Mitropolit al Provinciei Romane şi Servitorul Servitorilor lui Dumnezeu.
Deşi nu există o listă oficială, Anuarul Pontifical (Annuario Pontificio) menţionează 265 de papi care au slujit Sfântul Scaun. Această listă îl menţionează pe Sfântul Petru drept Cap al Bisericii, ca fiind cel dintâi Papă, născut în Betsaida (Galileea), discipol al Mântuitorului Cristos însuşi, şi căruia i se atribuie pontificatul între anii 30 şi 67.
Un rol aparte între cele zece însemne papale îl are inelul papal, care, potrivit monseniorului Dirschl, se distruge prin topire odată cu încetarea din viaţă a Papei sau, în cazul actualului suveran Benedict al XVI-lea, odată cu retragerea din fruntea Sfântului Scaun. „După vechea tradiţie bisericească, inelul papal se topeşte, pentru a nu mai fi folosit la validarea documentelor. Fiecărui nou Papă i se făureşte un alt inel”, a spus înaltul prelat.
Conclavul în cadrul căruia se va alege noul Suveran Pontif de la Vatican va avea loc până la data de 31 martie, când se sărbătoreşte Paştele catolic.


Articole înrudite