11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CE urmăreşte îndeaproape ceea se petrece în chestiunea integrării romilor
CE urmăreşte îndeaproape ceea se petrece în chestiunea integrării romilor
Comisia Europeană (CE) urmăreşte îndeaproape ceea ce se petrece în chestiunea integrării romilor şi monitorizează aplicarea strategiilor naţionale de către statele membre, fapt care va fi reflectat în raportul anual al CE din aprilie-mai, a declarat luni Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a vicepreşedintelui CE Viviane Reding, responsabilă pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie.
Întrebată care este reacţia CE faţă de declaraţiile de joi ale ministrului francez de interne, Manuel Valls, care a afirmat că romii „nu vor să se integreze” în Franţa, Mina Andreeva a răspuns în conferinţa de presă cotidiană a CE că executivul comunitar 'urmăreşte îndeaproape ceea ce se petrece în chestiunea integrării romilor', fără a comenta punctual situaţia din Franţa.
„Comisia urmăreşte ceea ce fac statele membre în strategia lor naţională privind integrarea romilor. Ne vom publica raportul anual undeva în aprilie-mai şi acesta va analiza ce s-a făcut la nivel naţional din ceea ce s-a promis în strategia naţională privind integrarea romilor. Dacă vreodată există vreo problemă privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni, nu ezităm să intervenim”, a spus purtătoarea de cuvânt a comisarului Reding.
Ea a refuzat să facă vreo declaraţie referitoare la afirmaţiile lui Manuel Valls privind romii din Franţa.
„Suntem aici pentru a ne asigura că regulile UE se aplică. (...). Nu suntem comentatorii comentatorilor. Comisia ia poziţie în cazul unui discurs de incitare la ură, dacă există astfel de indicii”, a spus Andreeva.
Purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie a reiterat faptul că CE aşteaptă eforturi în ceea ce priveşte integrarea atât de la statele de provenienţă, cât şi de la cele de destinaţie.
„Comisarul Viviane Reding a subliniat că acest lucru este un demers dublu. Sunt eforturi cerute din partea statelor care au o populaţie romă mare şi sunt eforturi cerute de la statele de destinaţie ale cetăţenilor de origine romă. Toate statele membre trebuie să facă eforturi în ceea ce priveşte integrarea populaţiei rome şi de aceea a fost atât de important să avem strategii de integrare ale romilor în toate cele 27 de state membre. De aceea, urmărim să aflăm ceea ce s-a implementat şi ce nu”, a mai afirmat Mina Andreeva.
Ministrul francez de interne, Manuel Valls, a declarat într-un interviu publicat joi de Le Figaro, că romii „nu vor să se integreze” în Franţa.
Experienţa satelor de inserţie "nu poate viza decât o minoritate deoarece, vai, ocupanţii taberelor nu vor să se integreze în ţara noastră, din motive culturale sau pentru că sunt în mâinile reţelelor versate în cerşetorie sau prostituţie", a mai spus ministrul, care intenţionează să continue demolările taberelor de romi.
"Astăzi, estimăm că circa 20.000 de bărbaţi, femei şi copii originari în mare parte din România şi Bulgaria ocupă ilegal peste 400 de tabere în ţara noastră, dintre care două treimi se află în Île-de-France", a afirmat Valls.
Asociaţia „Vocea romilor” din Franţa a calificat drept „apel la discriminare” declaraţiile ministrului francez de interne. Organizaţia intenţionează să-şi consulte membrii şi să ceară sprijinul avocaţilor în vederea depunerii unei plângeri împotriva ministrului Valls pentru incitare la ură rasială . „Vom face o interpelare şi la Uniunea Europeană” în legătură cu o posibilă încălcare a legislaţiei europene, a mai spus un reprezentant al asociaţiei.


Articole înrudite