29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pune la dispoziţia celor care vor să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare circa 60 de milioane de euro, în urma realocărilor financiare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), informează un comunicat al APDRP.
Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii ce se va desfăşura în perioada 3 septembrie - 15 octombrie 2012, pentru măsura 125 - componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare”.
Decizia Autorităţii de Management pentru PNDR privind suplimentarea fondurilor a fost luată în cadrul întâlnirii Comitetului de Monitorizare şi a avut la bază, pe lângă nevoia evidentă de dezvoltare din sectorul irigaţii, solicitările primite din partea organizaţiilor de profil.
Totodată, în urma realizării Raportului de selecţie final al proiectelor încadrate la subcomponenta a1 a măsurii 125, care au fost depuse în cadrul sesiunii de primire a proiectelor din perioada 2 - 31 mai 2011, au mai rămas disponibili 25,5 milioane euro.
Cei 60 de milioane euro disponibili pentru sesiunea din luna septembrie pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii.
Potrivit APDRP, aceste tipuri de investiţii pot primi până la un milion euro, sumă care acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc întreaga comunitate. Pentru investiţiile de utilitate publică ce deservesc doar o parte din comunitate, sprijinul financiar nerambursabil este de 75% din totalul cheltuielilor eligibile. În acest caz, ajutorul public acordat nu va putea depăşi 750.000 euro pentru un proiect. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanţat prin măsura 125 este de 5.000 de euro. Această sumă reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.
Beneficiarii măsurii 125 - componenta a1 sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Prin această măsură de finanţare se acordă fonduri nerambursabile pentru creşterea eficienţei activităţii agricole prin îmbunătăţirea aprovizionării cu input-uri şi o mai bună valorificare a produselor rezultate. Se are astfel în vedere diminuarea riscului şi incertitudinii în agricultură, prin reducerea incidenţei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc.). De asemenea, investiţiile finanţate prin această Măsură vor contribui la ameliorarea calităţii mediului şi la diminuarea surselor de poluare.
Până în prezent, pentru măsura 125 „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii”, APDRP a selectat pentru finanţare 465 de cereri, prin care s-au solicitat 524,33 de milioane de euro. Dintre acestea, 48 de proiecte, cu o valoare de 62,21 de milioane de euro, prevăd investiţii în infrastructura de irigaţii.
Datele APDRP arată că una dintre aceste investiţii pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea sistemelor de irigaţii a primit fonduri europene pentru realizarea unei staţii de pompare de punere sub presiune, precum şi pentru modernizarea reţelei de irigaţii pe care o gestionează. Valoarea finanţării nerambursabile este de 687.134 de euro şi acoperă 100% din totalul cheltuielilor eligibile. Printre cheltuielile eligibile se numără achiziţionarea staţiei de pompare, a conductei de transport sau a antenelor de irigaţii. Valoarea totală a proiectului, care include şi cheltuieli neeligibile, este de 856.085 de euro.
Fondurile alocate prin măsura 125 - componenta a1 „Irigaţii şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare” aferente sesiunii din septembrie 2012 reprezintă contribuţia Guvernului României de la bugetul de stat 20% şi contribuţia Uniunii Europene de 80%.


Articole înrudite