Un camembert canadian a fost desemnat cel mai bun din lume, la un concurs internaţional, furând astfel titlul brânzei camembert franţuzeşti, relatează AFP.
Sortimentul "Extra" s-a impus în faţa altor 17 tipuri de camembert participante la World Championship Cheese Contest, desfăşurat la Madison, în statul american Wisconsin, potrivit clasamentului oficial postat pe site-ul concursului.
"Extra", cu gust fin de alune şi champignon, produs de cooperativa câştigătoare Agropur a fost preferat de un juriu internaţional între alte tipuri de camembert, printre care şi Isigny, al reputatei fabrici de brânzeturi din Normandia, un punct de reper în domeniu.
Această victorie canadiană intervine într-un moment în care producătorii de lapte şi brânzeturi camembert din Normandia au ajuns la un acord privind etichetarea după o confruntare de zece ani.
Camembert-ul danez, neo-zeelandez, sau american, aflate de asemenea în concurs, s-au clasat pe acest podium mondial.
În total 3400 tipuri de camembert din 26 de ţări au concurat anul acesta la acest campionat mondial, considerat cea mai mare competiţie de profil din lume.
Camembert este o brânză franţuzească produsă din lapte de oaie, sortimentul Esquirrou, al maestrului Michel Touyarou instalat în Mauléon (Pirineii Atlantici), fiind câştigătorul precedentei ediţii la toate categoriile.