La trei luni după venirea pe lume a primului lor copil, în zilele libere ale partenerilor de viaţă, de cele mai multe ori bărbaţii se relaxau în timp ce femeile se ocupau de gospodărie sau de creşterea bebeluşilor, se arată în concluziile unui studiu publicat recent, considerat o premieră de realizatorii săi americani, informează luni Science Daily. Spre deosebire de această situaţie, când bărbaţii se ocupau de copii sau efectuau diverse activităţi în gospodărie, de cele mai multe ori partenerele lor de viaţă făceau acelaşi lucru.
Conform cercetării, femeile şi-au petrecut între 46 şi 49 de minute relaxându-se pe perioada în care partenerii lor se ocupau de îngrijirea bebeluşilor sau de gospodărie. Spre deosebire, taţii şi-au dedicat de două ori mai mult timp relaxării — circa 101 minute — când partenerele lor de viaţă aveau grijă de gospodărie şi de copii.
''Este frustrant. Sarcinile din gospodărie şi îngrijirea copilului încă nu sunt împărţite în mod echitabil, chiar şi în cadrul cuplurilor la care ne-am fi aşteptat ca partenerii să aibă vederi mai egalitare asupra modului în care se împart îndatoririle de părinte'', a declarat Claire Kamp Dush, principala autoare a cercetării şi profesor-asociat de ştiinţe umaniste la Universitatea de Stat din Ohio.
Studiul, publicat în jurnalul ''Sex Roles'', a fost efectuat pe 52 de cupluri care au participat la Proiectul Noi Părinţi (New Parents Project) conceput în statul Ohio, la care au luat parte unele dintre cele mai bine educate cupluri alcătuite din parteneri de viaţă de rasă albă, în care ambii obţineau venituri şi care erau proaspeţi părinţi ai primului lor copil.
''Este doar o simplă mostră. Nu este un răspuns categoric, şi este relevant în special pentru cuplurile similare. Trebuie să analizăm acest lucru în profunzime pentru a înţelege modul în care cuplurile în care ambii parteneri obţin venituri îşi împart îndatoririle în gospodărie şi ceea ce priveşte creşterea copilului'', a subliniat Kamp Dush. Aceasta a precizat că ea şi echipa sa nu cunosc să se fi realizat anterior un studiu similar în care partenerii de viaţă să completeze fiecare jurnale detaliate ale activităţilor lor întreprinse în aceleaşi momente, în al treilea trimestru de sarcină şi la circa trei luni după naşterea copilului.
După venirea pe lume a bebeluşului, în zilele active la locul de muncă, timpul dedicat gospodăriei şi copilului a fost împărţit în mod mai echitabil de femei şi de bărbaţi — deşi şi în acest caz mamele efectuau un procent mai mare de sarcini. Însă, bărbaţii au ''recuperat'' în zilele libere, când cantitatea de timp dedicată activităţilor relaxante s-a dublat — de la 47 la 101 minute.
Astfel, în zilele libere, bărbaţii se relaxau 46% din timp când partenerele lor se ocupau de îngrijirea copilului. Spre deosebire, femeile se relaxau doar 16% din timp pe perioada în care partenerii lor aveau grijă de bebeluşi.
Rezultatele au fost similare pentru activităţile din gospodărie — taţii petreceau 35% din timp relaxându-se când proaspetele mame făceau curăţenie. Femeile, în schimb, se relaxau 19% din timp pe perioada în care partenerii lor se ocupau de gospodărie.
''Mă aştept ca situaţia să fie şi mai puţin echitabilă pentru femeile care nu beneficiază de toate avantajele cuplurilor cuprinse în 'mostra' noastră'', a atras atenţia Kamp Dush.