14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Planeta maimuţelor: Revoluţie” promite să fie un succes
„Planeta maimuţelor: Revoluţie” promite să fie un succes

Planeta Maimuţelor, film inspirat de romanul science-fiction „Planete des singes” al lui Pierre Boulle, a revenit pe ecrane cu un nou episod al seriei, al optulea, în care oamenii şi cimpanzeii se înfruntă pentru supravieţuirea speciei lor. Pelicula promite să fie unul din succesele verii la Box Office, deoarece nu există alte mari producţii pe afiş care să o pună în umbră, a apreciat Jeff Bock, expert la societatea Exhibitor Relations, specializată în cifrele Box Office, relatează France Presse.
Acţiunea din noul episod, intitulat „Planeta maimuţelor: Revoluţie” (Dawn of the Planet of the Apes), are loc la 10 ani după cea din episodul anterior, cu o planetă Pământ devastată, unde oamenii aproape că au fost decimaţi de un virus provenit de la maimuţe.
Societatea maimuţelor, de acum evoluată genetic, a construit o civilizaţie dezvoltată. Ea este condusă de Cezar, care în episodul anterior şi-a condus poporul spre libertate. Această armonie este perturbată de apariţia oamenilor pe teritoriul maimuţelor, în pădurile situate la nord de San Francisco, un oraş în ruine. Ei propun o colaborare paşnică şi cer acces la un baraj pentru a se putea aproviziona cu energie electrică.
„Întrebarea pusă de acest film este: există o specie mai importantă decât alta?”, explica recent în faţa presei actorul britanic Andy Serkis, care interpretează rolul lui Cezar. El a joacă alături de Jason Clarke (Malcolm), Gary Oldman (Dreyfus), Kerri Russell (Ellie) şi Toby Kebbell (Koba).
De-a lungul filmului, regizorul Matt Reeves stabileşte numeroase metafore despre asemănările dintre oameni şi maimuţe şi încheie această poveste fantastică arătând că frica, lăcomia şi egoismul îi pot corupe şi pe cimpanzei, care până atunci îşi guvernaseră societatea în conformitate cu interesul general.
Cezar, contestat în tabăra lui de un războinic rival, Koba, susţine că „orice sistem de gândire absolută este sortit eşecului, deoarece nu ia în considerare diferenţele dintre oameni”, spune Andy Serkis despre personajul său.
Efectele speciale de acestui al optulea film adaptat după romanul-cult francez publicat în 1963, se bazează pe revoluţia tehnologică numită „captura mişcării”, în care s-a specializat Andy Serkis. Această tehnologie poate face personajele fantastice „mai reale”, explică actorul. În film, graţie efectelor speciale, maimuţele se mişcă şi au expresii asemănătoare cu cele ale oamenilor, ceea ce creează o puternică empatie cu publicul.
Această tehnologie a mai fost utilizată cu succes în Avatar, dar şi în Planeta Maimuţelor: Invazia (2011), Aventurile lui Tintin (The Adventures of Tintin), King Kong sau Stăpânul inelelor (The Lord of the Rings).
Filmul „Planeta Maimuţelor: Revoluţie” a fost lansat vineri în Statele Unite şi în aceeaşi zi a început să ruleze şi în cinematografele din România.


Articole înrudite