15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Musculatura bine lucrată nu este un etalon de frumuseţe masculină în multe ţări
Musculatura bine lucrată nu este un etalon de frumuseţe masculină în multe ţări

Etaloanele de frumuseţe masculină variază mult de la o regiune a globului la alta, de la siluete suple şi bine lucrate în sala de fitness până la corpuri mai pline, fără musculatură bine pronunţată, arată un studiu realizat de pentru lanţul de farmacii ''Superdrug'' din Marea Britanie. Experimentul a fost inspirat de cel efectuat în 2014 de artista Esther Honig, care a trimis o fotografie a feţei sale unor specialişti în photoshop din 25 de ţări şi le-a cerut să o modifice în conformitate cu canoanele de frumuseţe din statele lor.
''Cercetările noastre au arătat că 40 % dintre bărbaţii din Marea Britanie simt nevoia, sub presiunea televiziunii şi a revistelor, să aibă un corp ''perfect'', lucru care are efecte negative asupra modului în care se văd pe ei înşişi şi al celui în care îi privesc pe alţii'', a explicat reţeaua farmaceutică. ''Sperăm ca acest studiu să ajute bărbaţii să-şi pună pună aspectul fizic şi sănătatea mintală mai presus de aparenţe, pentru a putea deveni un popor în care încrederea în propriul corp este, în realitate, o normă culturală'', a mai spus firma ''Superdrug''.
Imaginea unui voluntar - un bărbat brunet, cu barbă, tuns scurt, cu o înfăţişare destul de comună şi îmbrăcat doar cu un şort - a fost distribuită unui număr de 18 specialişti în grafică pe calculator din tot atâtea ţări. Ei au fost invitaţi să facă retuşurile necesare pentru ca bărbatul din poză să devină cât mai atrăgător pentru majoritatea concetăţenilor lor.
Unii, precum cei din Nigeria, Pakistan şi Australia, au făcut modificări minime, păstrând (sau chiar amplificând uşor) silueta deja destul de corpolentă a modelului iniţial, la care au ''adaptat'' la specificul local unele trăsături ale feţei sau culoarea pielii.
Alţii, ca de exemplu, experţii din Spania, Portugalia, Croaţia şi Marea Britanie, l-au ''slăbit'' - cu mai multe sau mai puţine kilograme - pe ''fotomodelul masculin''. În Macedonia, acestuia i s-a îndesit părul de pe piept, în schimb, în Africa de Sud a fost epilat complet.
În Bangladesh, bărbatul a primit un nou şort, cu croială specifică, în culorii vii, iar în Serbia i-a fost aplicat un tatuaj pe braţ.
O schimbare radicală s-a operat în Rusia, unde fotomodelul apare cu o bogată podoabă capilară blond deschis, cu talie îngustă, braţe solide şi pectorali bine dezvoltaţi.
O pieptănătură modernă, cu părul mai lung, are şi bărbatul ''pe placul americanilor''. Acesta se distinge în mod special prin corpul bine lucrat la sală, la care ''pătratele '' de pe abdomen sunt foarte vizibile. Interesul pentru trupul şlefuit prin efort fizic este sesizabil în mare măsură şi la sud-africani şi egipteni.


Articole înrudite