15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Azore, nouă insule perfecte pentru drumeţii
Azore, nouă insule perfecte pentru drumeţii

Îndepărtatul arhipelag portughez al Insulelor Azore îndeamnă la trekking, dar oferă şi posibilitatea de a zbura cu parapanta, de a juca golf şi de a admira balene, delfini ori plaje de lavă. Turiştii pot explora grote, pot cerceta versanţii lacurilor din adâncul unor cratere vulcanice sau pot vâsli în jurul unor mici insule pentru a observa păsări marine. Un vis nu numai pentru iubitorii de drumeţii, dar mai ales pentru ei, semnalează site-urile hola.com şi visitazores.com.
Erupţiile vulcanice au făcut să răsară din apele Atlanticului cele nouă insule care formează acest arhipelag. Relieful fiecărei insule include unul sau mai multe conuri vulcanice, iar vegetaţia se dezvoltă o bună parte din an datorită anticiclonului care poartă numele arhipelagului. Înainte de a explora insulele, turiştii pot afla cum a fost modelat arhipelagul Azore de forţa telurică de-a lungul secolelor, la "Centro de Interpretaçao do Vulcao dos Capelinhos" de pe insula Faial.
Pe insule există zeci de rute de urmat, în funcţie de interese şi forma fizică a turiştilor.
Insula Sao Miguel este cea mai mare din arhipelag şi acolo aterizează avioane ce vin de pe continent. Nu sunt puţini cei care stau doar pe această insulă, împărţindu-şi timpul între cochetul centru istoric din Ponta Delgada, miradoarele de pe coasta abruptă, băile în ape termale sau în piscine naturale din lavă solidificată şi plimbările pe jos, călare ori cu bicicleta prin păduri, cratere şi lagune vulcanice sau prin locuri emblematice ca Sete Cidades, Lagoa do Fogo sau Lagoa das Furnas.
Fertila insulă Terceira este irezistibilă, cu un covor de plantaţii, hortensii şi mici sate în care se poate cerceta curioasa arhitectură. Pe această insulă se află munţii Serra do Cume şi Serra de Santa Barbara, precum şi Caldeira Guilherme Moniz, cu diametrul de 15 kilometri. Oraşul Angra do Heroísmo, al cărui centru a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, a fost un port în care se făcea escală în mod obligatoriu din secolul al XV-lea până la apariţia navelor cu aburi, în secolul al XIX-lea. Impozantele sale fortificaţii Sao Sebastiao şi Sao Joao Baptista, ridicate acum aproximativ 400 de ani, sunt un exemplu unic de arhitectură militară, semnalează UNESCO pe site-ul său.
Faial oferă posibilitatea de a porni din portul Horta în căutarea balenelor şi a delfinilor, dar şi de a cunoaşte plaje cu nisip negru vulcanic precum Porto Pim sau Praia do Almoxarife şi peisajele lunare ale vulcanului Capelinhos. Turiştii pot admira priveliştile dinspre cel mai înalt punct, Cabeço Gordo, precum şi amurgul în Ponta dos Capelhinos. Din diverse locuri se zăresc insulele Sao Jorge şi Graciosa şi, mai ales, impunătorul munte vulcanic de pe insula Pico.
Inconfundabila insulă Pico se remarcă prin Montanha do Pico, cel mai înalt munte din Portugalia. Turiştii au posibilitatea de a se lansa în drumeţii şi de a cunoaşte podgorii, muzeul industriei baleniere sau vechea fabrică de procesare a uleiului, cărnii şi oaselor caşaloţilor vânaţi în Azore până în anii '80. Astăzi se poate porni în căutarea caşaloţilor, dar cu o cameră de luat vederi, nu cu harpoane.
Peisajul viticol al insulei Pico, inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, este un "exemplu remarcabil" de adaptare a unor practici agricole la contextul dificil al unei regiuni izolate. Lungi ziduri din piatră ordonate în mod liniar, care se întind paralel cu coasta stâncoasă şi care urcă spre centrul insulei, formează mii de mici parcele alăturate, rectangulare, care protejează culturile împotriva vântului şi apei oceanului. Acest peisaj modelat de om, de o "frumuseţe extraordinară", este cea mai bună mărturie despre o practică mult mai răspândită odinioară, potrivit site-ului organizaţiei.
Insula Flores, insula Corvo, cea mai mică din arhipelag, şi insula Santa Maria, singura ale cărei plaje nu sunt vulcanice, sunt cele mai liniştite şi îndepărtate insule.
Pe insula Graciosa se poate chiar coborî într-un vulcan, iar Sao Jorge este insula care, potrivit multor amatori de drumeţii, are cele mai bune poteci din Azore.
Insulele pot fi vizitate chiar şi în cel mai ploios sezon, din noiembrie până în martie, când temperaturile sunt destul de plăcute.
Arhipelagul are o reţea de zone protejate pe teritoriul insular şi în zona oceanică din împrejurimi, cu o faună, floră, peisaje şi ecosisteme valoroase. Din această reţea fac parte parcurile naturale de pe insulele Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico, Faial, Flores şi Corvo, precum şi Parcul Marin al Azorelor ("Parque Marinho dos Açores").
O expoziţie despre "Parque Marinho dos Açores", cu hărţi 3D şi imagini din ocean, printre care unele obţinute la mari adâncimi, precum şi un film despre platforma continentală se află la Acvariul Porto Pim ("Aquário do Porto Pim") de pe insula Faial.
Geoparcul Azore ("Geoparque Açores") face parte din Reţeaua Europeană şi Reţeaua Mondială a Geoparcurilor, sub auspiciile UNESCO. Această integrare vizează promovarea şi protecţia patrimoniului geologic al arhipelagului, favorizând totodată dezvoltarea sa durabilă.


Articole înrudite