23 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Imaginile asociate de obicei cu o închisoare - barele de oţel, gardienii nemiloşi, celulele supraaglomerate şi mâncarea insipidă - nu sunt întotdeauna valabile, existând în lume cel puţin şase cazuri de închisori în care deţinuţii sunt trataţi cu totul altfel.

Centrul de detenţie şi reabilitare din Cebu, Filipine

Primul penitenciar din top este cunoscut, cel mai probabil, pentru clipul care le-a adus faima deţinuţilor şi aptitudinilor de dans ale acestora, scrie huffingtonpost.com. În 2007, mai mult de 1.500 de prizonieri, care îşi dedică timpul petrecut în detenţie dansului, au realizat o coregrafie pe cunoscuta melodie "Thriller" a lui Michael Jackson. Înregistrarea acestui moment a strâns 53 de milioane de vizualizări pe YouTube şi a fost inclusă în topul celor mai virale cinci clipuri ale anului realizat de publicaţia TIME.

Deţinuţii au "recividivat" în 2010, când cel care i-a fost pentru mult timp coregraf lui Michael Jackson şi alţi doi dansatori profesionişti au venit la Cebu pentru ca peste 1.000 de prizonieri să înveţe să danseze pe "This Is It", un alt hit al starului pop.

Închisoarea din Insula Bastoey, Norvegia

Þara care găzduieşte unele dintre cele mai progresive închisori, Norvegia are un sistem penal care nu include sancţiuni precum condamnarea la închisoare pe viaţă sau pedeapsa cu moartea. Aceasta înseamnă că fiecare prizonier se va întoarce acasă la un moment dat, astfel că se pune un foarte mare accent pe reabilitare.

Deşi aici îşi ispăşesc pedeapsa - spre perioada de sfârşit - unii dintre cei mai răi infractori ai ţării, închisoarea cu un nivel scăzut de securitate din Insula Bastoey este departe de a avea un aspect înfricoşător. Fără gratiile specifice, celulele arată mai degrabă a camere confortabile de cămin, iar cheile sunt păstrate chiar de deţinuţi.

"Este versiunea de vacanţă a Alcatrazului", a scris reporterul CNN John D. Sutter. Considerată "închisoarea umană ecologică", Bastoey oferă programe educative şi de antrenare a aptitudinilor în vederea reintegrării deţinuţilor în societate. Această metodă de reabilitare este folosită în majoritatea închisorilor din Norvegia, ceea ce explică faptul că ţara are şi cea mai mică rată de recidivare din Europa - 30 la sută.

Închisoarea din San Pedro, Bolivia

Situată în afara capitalei La Paz, închisoarea din San Pedro se află printre cele mai cunoscute şi neobişnuite din America de Sud. Deşi penitenciarul este dotat cu standuri cu mâncare, saloane de coafură şi chiar un hotel, deţinuţii trebuie să plătească pentru celulă, preţul variind de la 1.000 la 1.500 de dolari pentru întreaga durată a sentinţei. Şi celulele variază, de la adevărate apartamente cu televizor şi utilităţi de bucătărie la încăperi comune din ciment. Pentru a-şi permite chiria, prizonierii trebuie să-şi câştige banii din diverse slujbe cu ziua în incinta instituţiei, printre care lustruirea pantofilor, tuns şi comerţ în stradă. "Dacă ai bani poţi să trăieşti ca un rege", a spus un deţinut pentru BBC.

Închisoarea din San Antonio, Venezuela

Aflată pe Insula Margarita din Venezuela, această instituţie le permite prizonierilor să gătească propria mâncare şi să se uite la televizor. Mulţi au şi locuri de muncă în interior, de la bărbier la dealer de droguri la managerul clubului local de bătăi de cocoşi. Potrivit unui reportaj New York Times, închisoarea din San Antonio este "un loc liniştit unde chiar şi vizitatorii pot merge pentru un weekend păcătos de petrecere". Meritul acestui tratament acordat deţinuţilor i-ar aparţine "Iepurelui" ("El Conejo"), închis şi el în San Antonio, care controlează arsenalul de arme din interior.

Fortezza Medicea, Italia

150 de persoane îşi ispăşesc sentinţele în această instituţie situată în Volterra, Toscana, care găzduieşte şi unul dintre cele mai exclusive restaurante ale Italiei. O echipă de prizonieri, dintre care mulţi au fost condamnaţi pe viaţă pentru crimă, gătesc feluri clasice din bucătăria italiană. Cinele sunt însoţite de serenade din partea unui pianist care, la rândul lui, este închis pe viaţă pentru crimă.

Justizzentrum Leoben, Austria

Centrul de justiţie Leoben, ocupat în întregime cu cei peste 200 de deţinuţi, este clasificat drept "o închisoare de 5 stele". Proiectată de arhitectul Josef Hohensinn în 2004, instituţia are structuri din sticlă aerodinamică şi interioare din lemn care imită cu succes clădirile din lumea "de afară". În vederea unei reintegrări în societate a celor închişi, instituţia arată mai mult ca un cămin studenţesc modern. Deţinuţii se pot deplasa în libertate atât în celulele spaţioase cât şi în spaţiile comune din exterior, care sunt îngrădite. "Securitate maximă afară; libertate maximă înăuntru", este "sentinţa" dată de New York Times, citându-l pe arhitectul Hohensinn.


Articole înrudite