23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum văd pisicile
Cum văd pisicile

Pisicile şi oamenii privesc lumea din perspective diferite, atât la propriu, cât şi la figurat. Acum, artistul Nickolay Lamm a creat noi imagini prin care ne arată modul diferit în care văd pisicile lumea. Imaginile au fost realizat cu ajutorul unei echipe de experţi care studiază modul în care văd animalele, printre care s-a numărat şi Kerry L. Ketring de la All Animal Eye Clinic, D. J. Haeussler de la The Animal Eye Institute şi echipa de oftalmologie de la Penn Vet.
Pisicile au un câmp vizual de 200 de grade, comparativ cu cel al oamenilor care este de 180 de grade. Privirea periferică a oamenilor este de 20 de grade pentru fiecare parte. În schimb, vederea periferică a pisicilor este de 30 de grade pe fiecare parte, iar această diferenţă se poate vedea în imagini. De asemenea, pisicile pot vedea de 6-8 ori mai bine ca noi în lumina obscură datorită bastonaşelor (celule fotoreceptoare) şi a pupilei eliptice, a corneei mari şi a tapetumului lucidum.
Iniţial, se credea că pisicile au vedere dicromatică (precum câinii sau oamenii care au protanopie). Studiile mai vechi au arătat că pisicile percep culorile albastru-violet şi verde-gălbui, dar există şi cercetări care sugerează că aceste animale mai percep încă o nuanţă de verde. În acest caz, pisicile ar fi tricromatice, dar nu la fel ca oamenii (în cazul pisicilor, conurile nu sunt la fel de răspândite şi astfel toate culorile intră în gama verde violet).
Indivizii umani care suferă de protanopie văd doar nuanţe de albastru şi galben şi probabil că aşa văd şi pisicile, dar poate şi cu puţin verde asigurat de cel de-al treilea tip de con.
Retinele noastre au mai multe conuri decât cele ale pisicilor, mai ales în zona foveei (alcătuită numai din conuri, fără bastonaşe). Acest lucru ne asigură capacitatea de a vedea foarte bine ziua. În schimb, câinii şi pisicile au mai multe bastonaşe, ceea ce le permite să vadă mai bine pe timp de noapte. Ei nu au fovee, ci o zonă centrală care, deşi are mai multe conuri decât alte arii din retină, tot are mai multe bastonaşe decât conuri. Aceste diferenţe, le ajută pe pisici să vadă bine noaptea şi să urmărească mişcări bruşte, dar cu o rezoluţie mai slabă. Astfel, pisicile pot urmări mişcări de 10 ori mai rapide, comparativ cu oamenii.


Articole înrudite